OPASNA ZA ŽIVOT Hitno evakuisana zgrada u blizini srušene višespratnice kod Majamija, strahuje se i zbog nadolazećeg uragana
Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

nova drama

OPASNA ZA ŽIVOT Hitno evakuisana zgrada u blizini srušene višespratnice kod Majamija, strahuje se i zbog nadolazećeg uragana

Planeta -

Nakon što su u ruševinama zgrade u Floridi u petak pronađena još četiri tela, čime se broj žrtva popeo na 22, lokalni zvaničnici naredili su evakuaciju susednog rezidencijalnog kompleksa ocenivši kako nije siguran za život.

Svim stanarima zgrade Crestview Towers (Krestvju tauers) rečeno je da moraju hitno da se evakuišu nakon što su inženjeri utvrdili postojanje ozbiljnih problema sa betonskom konstrukcijom i električnim instalacijama, rekao je gradski menadžer za severni Majami Bič Artur Sorej.

Odluka o hitnoj evakuaciji doneta je i zbog približavanja uragana Elza, koji bi prema prognozama trebalo da pogodi Floridu već u ponedeljak. Sorej je upozorio kako vlasnici zgrade još nisu pokrenuli proces obnove potvrde o sigurnosti, obavezne za zgradu sagrađenu pre 40 godina.

"Odluku definitivno nije bilo lako doneti. Ali to je jedino ispravno što možemo da učinimo u ovom trenutku. Neizvesno je šta bi moglo da se dogodi kada nas pogodi oluja", napomenuo je.

Veći deo dvanaestospratnice srušio se 24. juna u 1.20 posle ponoći. Uz četiri nova tela otkrivena u petak, stradalih u iznenadnom urušavanju 40 godina stare zgrade u Surfsajdu do sada je ukupno 22, 126 se osoba još vode kao nestale, dok je 188 stanara zgrade spašeno.

Istražitelji još nisu utvrdili što je izazvalo urušavanje. Izveštaj iz 2018. napravljen radi obavezne obnove potvrde o sigurnosti utvrdilo je strukturne nedostatke, koji su sada u fokusu istrage. List USA Tudej, pozivajući se na dokument iz 2020. u posedu člana porodice jedne od žrtava, preneo je da se u izveštaju upozorava na "neobične rezultate" testiranja dubine betona ispod bazena.

U aprilu ove godine, predsednik udruženja stanara uputio je pismo svim stanarima u kojem ih upozorava da je došlo do značajnog pogoršanja ozbiljnog oštećenja betona otkrivenog oko temelja zgrade.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track