BAKA VOLI U DEVETOJ DECENIJI LETI U SVEMIR: Ona je četvrti putnik na Bezosovom prvom letu FOTO, VIDEO
Foto: Netflix / Everett / Profimedia

posle ŠEST DECENIJA čekanja

BAKA VOLI U DEVETOJ DECENIJI LETI U SVEMIR: Ona je četvrti putnik na Bezosovom prvom letu FOTO, VIDEO

Planeta -

Voli Fank (82) će 20. jula zajedno sa Džefom Bezosom da poleti u svemir, a na taj način će postati najstarija osoba koja putuje u svemir!

Ona će biti četvrti putnik na tom prvom letu sa ljudskom posadom koji organizuje kompanija za svemirski turizam "Blu oridžin", uz milijardera, njegovog brata Marka Bezosa i dobitnika na aukciji čije ime još nije objavljeno.

Džef Bezos
foto: Profimedia

Voli Fank je u 60-ima bila učesnica privatnog programa poznatog kao "Merkjuri 13", u kojem je grupa od 13 žena bila podvrgnuta istim ispitivanjima kao i muški astronauti izabrani u okviru Nasinog programa Merkjuri za slanje prvih Amerikanaca u svemir.

0619010398, Voli Fank, pilot, astronautkinja
foto: Handout / AFP / Profimedia

"Rekli su mi da sam obavila posao bolje i brže od bilo kojeg muškarca", rekla je Fank na video snimku objavljenom na profilu Džefa Bezosa na Instagramu u trenutku objave informacije.

"Rekla sam da želim da budem astronaut, ali niko me nije hteo. Nisam ni mislila da ću jednog dana ići gore", kaže Voli.

"Niko nije toliko dugo čekao", napisao je Bezos u svojoj objavi. "Dobrodošla u tim, Voli".

Voli Fank je postala prva inspektorka američke Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (FAA). Kao pilotkinja ima 19.600 sati leta.

Blu Oridžinova raketa "Nju šepard" trebalo bi da bude lansirana 20. jula u Karmanovu liniju, koja po međunarodnoj konvenciji označava početak svemira i koja se nalazi na stotom kilometru od površine mora.

Džef Bezos, svemir, letelica, Blue Origin
foto: Profimedia

Ugledni putnici će tada moći nekoliko minuta da lebde u bestežinskom stanju i posmatraju zakrivljenost Zemlje. Zatim će kapsula slobodnim padom početi da se vraća na Zemlju, a usporavaće je tri velika padobrana i retro rakete nakon čega će se spustiti u pustinju na zapadu Teksasa.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja