AMERIKANCI OBELEŽAVAJU DAN NEZAVISNOSTI Bajden: Imamo priliku da napravimo novi početak
Foto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

245. ROĐENDAN DRŽAVE

AMERIKANCI OBELEŽAVAJU DAN NEZAVISNOSTI Bajden: Imamo priliku da napravimo novi početak

Planeta -

Amerikanci danas obeležavaju 245. rođendan svoje države vatrometom koji će izgledati sjajnije nego pre, hot-dogovima koji će biti ukusniji i bendovima koji će zvučati vedrije, nakon što je pandemija iznudila otkazivanje gotovo svih proslava prošle godine.

Kao i uvek, vatrometi će biti vrhunac proslave praznika 4. jul, preneo je Rojters.

Dva najveća pirotehnička šoua biće održana iznad Nacionalnog tržnog centra u Vašingtonu i iznad dela Njujorka koji odvaja Menhetn od četvrti Kvins i Bruklin.

Pojedini tradicionalni događi koji se održavaju 4. jula, poput poznatog Nejtenovog takmičenja u konzumiranju hot-dogova na bruklinskom ostrvu Koni biće održani tako da se omogući fizičko distanciranje zbog kontinuirane pretnje od kovida 19, od koga je preminulo više od 600.000 Amerikanaca.

Nakon odmora provedenog u Mičigenu pre nego što je proveo mirnu noć u svojoj porodičnoj kući u Delaveru, američki predsednik Džo Bajden vratiće se u Belu kuću da bi ugostio oko 1.000 ljudi, za koje će biti priređeni burgeri i vatromet.

"U nedelju ćemo proslaviti našu nezavisnost kao nacije, kao i napredak protiv virusa", rekao je Bajden grupi nastavnika u petak.

"U danima koji su pred nama imamo priliku da napravimo novi početak", dodao je on.

Državni praznik Dan nezavisnosti biće obeležen širom SAD, u znak sećanja na 4. jul 1776. kada je doneta Deklaracija o nezavisnosti, kojom je proglašena samostalnost od Velike Britanije, preneo je Glas Amerike.

Na taj dan brojnim manifestacijama u gradovima SAD i prestonici Vašingtonu proslavljaju se istorija, politička tradicija i američki način života.

Evidentne su razlike u načinu obeležavanja praznika u odnosu na prethodnu godinu.

Tokom vikenda očekuje se da će oko 47 miliona Amerikanaca putovati avionima ili automobilima, prema podacima Američkog udruženja vozača automobila.

To je porast od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track