KRVAVI PRAZNIK Za Dan nezavisnosti u SAD 150 mrtvih u više od 400 pucnjava!
Foto: AP

DIVLJI ZAPAD

KRVAVI PRAZNIK Za Dan nezavisnosti u SAD 150 mrtvih u više od 400 pucnjava!

Planeta -

Nezabeleženi talas nasilja u Americi tokom prazničnog vikenda, od petka po podne do ponedeljka ujutru. Najgore u Njujorku, Čikagu i Filadelfiji

Najmanje 150 osoba je ubijeno u više od 400 pucnjava koje su se dogodile širom Sjedinjenih Američkih Država tokom prazničnog vikenda za Dan nezavisnosti! Kako prenosi internet sajt koji prati nasilje Gun Violence Archive, u velikim gradovima je zabeležen znatan porast nasilnih kriminalnih dela uz upotrebu oružja, a najgora situacija je u Njujorku, Čikagu i Filadelfiji.

Izveštaj nije konačan

Sajt je prikupio podatke o nasilju u periodu od 72 sata, od petka po podne do ponedeljka ujutru, a kako prenosi CNN, podaci nisu konačni jer se čekaju izveštaji iz pojedinih saveznih država.

Apel Džesija Džeksona - Prestanite sa ubijanjem

Jedna od najpoznatijih žitelja Čikaga Džesi Džekson, sveštenik i demokrata, pozvao je gradonačelnicu Lori Lajtfut i druge gradske zvaničnike da zajedno rade na smanjenju oružanog nasilja. - Prestanite da upirete prst jedni u druge. Prestanite da se brukate. Moramo učiniti dodatan napor kako bi se prestali sa ubijanjem - rekao je on.

Obraćanje javnosti... Dejvid Braun, šef policije u Čikagu
Obraćanje javnosti... Dejvid Braun, šef policije u Čikagufoto: AP

Njujorška policija je potvrdila da je u gradu tokom vikenda registrovana 21 pucnjava, u kojoj je 26 osoba izgubilo život. To je manje nego prošle godine, kad je za vikend povodom Dana nezavisnosti u 25 pucnjava ubijeno 30 osoba. Na sam praznik registrovano je 12 pucnjava sa 13 žrtava, što je porast u odnosu na 2020, kad je bilo osam mrtvih u osam pucnjava. Ove godine je za 40 odsto više oružanog nasilja u Velikoj jabuci. Od početka 2021. u 767 pucnjava je ubijeno ili ranjeno 885 osoba. Na drugoj strani, u Čikagu su tokom prazničnog vikenda upucane 83 osobe, od kojih je 16 ubijeno. - Među žrtvama se nalaze jedna petogodišnja i jedna šestogodišnja devojčica - rekao je Dejvid Braun, šef policije u "vetrovitom gradu". U pucnjavi je ubijen i jedna pripadnik Nacionalne garde koji je identifikovan kao Kris Karvajal. Paradoksalno je da je u Čikagu broj zločina u junu smanjen za četiri odsto u odnosu na isti mesec 2020, ali je broj žrtava za 14 odsto veći. U junu ove godine je ubijeno 98 osoba, a 2020. je bilo 78 žrtava.

Rupe na fasadama

Policija u Filadelfiji, čiji je popularni naziv "grad bratske ljubavi", istražuje slučaj otvaranja vatre na masu koja je posmatrala tradicionalni vatromet za Dan nezavisnosti.

Na licu mesta... Policija posle zločina
Na licu mesta... Policija posle zločinafoto: AP

Pucalo se na sve strane

Posle svađe potežu oružje

- U nedelju ujutru u Fort Vortu (Teksas) upucano je osam osoba posle svađe dve grupe muškaraca nedaleko od perionica automobila

- U Norfolku (Virdžinija) u petak po podne upucano je četvoro dece, najmlađe je imalo šest, a najstarije 16 godina, njih je ranio 15-godišnjak

- U Toledu (Ohajo) ranjeno je 12 osoba tokom pucnjave na zabavi na kojoj je bilo nekoliko stotina prisutnih

- U Sinsinatiju (Ohajo) dva muškarca su ubijena posle svađe tokom porodičnog okupljanja na proslavi u parku

U pucnjavi su ubijena dva mladića, dok je jedna tinejdžerka ranjena. NBC njuz je preneo da su ispaljena više od 104 metka. Rupe od njih su pronađene u automobilima, prozorima obližnjih prodavnica i fasadama. - Pucnjava se dogodila kad je vatromet bio na vrhuncu. Niko ne zna ko je pucao - naveo je reporter Rendi Gilenhal. Od početka godine u Filadelfiji je ubijena 281 osoba, što je za 31 odsto više nego u istom periodu 2020.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track