ODLAZAK DŽEDAJA: Kako je propao Pentagonov i Majkrosoftov kompjuterski posao vredan 10 milijardi dolara
Foto: Printscreen Wikipedia

političke igre

ODLAZAK DŽEDAJA: Kako je propao Pentagonov i Majkrosoftov kompjuterski posao vredan 10 milijardi dolara

Planeta -

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da će otkazati ugovor vredan 10 milijardi dolara koji je dodeljen Majkrosoftu na uštrb Amazona. Reč je projektu Džedaj (Joint Enterprise Defense Infrastructure - JEDI) koji je skopljen u vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Pentagon je naveo da se sada razmatra sklapanje novog ugovora koji će obuhvatiti i Majkrosoft i Amazon.

Makrosoft je trebalo da napravi sistem za skladištenje podataka na klaudu, gde bi se čuvali osetljivi vojni podaci i tehnologija, uključujući veštačku inteligenciju i ubirao bi prihod od 10 milijardi dolara u periodu od 10 godina.

Kada je Majkrosoft pobedio Amazon u trci za ovaj projekat 2019. godine, to je izazvalo gomilu kontroverzi i iznenadilo je mnoge koji su smatrali da je Amazon bolji kandidat budući da se njihov veb servis smatra liderom u klaud industriji.

Amazon je zbog čitavog slučaja podneo tužbu američkom Sudu za savezne tužbe, tvrdeći je odluka bila politiki motivisana jer Tramp nije mogao očima da vidi osnivača Amazona Džefa Bezosa i Vašington posta, čiji je Bezos vlasnik.

U martu 2020. godine, ministarstvo je saopštilo da želi da preispita odluku o dodeli ugovora kompaniji Majkrosoft. Sada, Pentagon planira da ga u potpnosti otkaže i da prikupi ponude za novi ažurirani ugovor i od Majkrosofta i od Amazona, ali i od drugih klaud servisa, prenosi CNN.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je odlučilo da otkaže ugovor zbog novih zahteva, povećane potražnje za uslugama klauda i napretka industrije, navodi se u saopštenju i dodaje da u ovom trenutku Džedaj ne ispunjava te uslove.

Majkrosoft je saopštio da razume obrazloženje ministarstva za otkazivanje ugovora i naveo da je njihova tehnologija najpogodniju za posao.

"Ministarstvo odbrane se suočava sa teškim izborom: Da li da nastavi sa potencijalno dugogodišnjom parnicom ili da pronađe izlaz iz situacije. Bezbednost Sjedinjenih Država je važnija od bilo kog pojedinačnog ugovora, a mi znamo da je Majkrosoftu dobro kada je državi dobro“, navode iz Majkrosofta.

Amazon veb servis je naveo da su saglasni sa ovom odlukom ali su izrazili zabrintost zbog prvobitnog postupka dodele ugovora.

"Razumemo i slažemo se sa odlukom ministarstva odbrane“, rekao je portparol u izjavi. "Nažalost, dodela ugovor nije bila zasnovana na predlogu, već je bila razultat spoljnih uticaja kojima nije mesto u državnim nabavkama“, dodao je portparol.

Amazon je bio glavni favorit za dobijanje ugovora pre nego što je Tramp odlučio da "dobro prouči" sporazum. U okviru tužbe podnete federalnom sudu, Amazon je optužio Trampa da je konstantno "javno i prikriveno napadao" kompaniju.

Amazon je tražio da Tramp svedoči, kao i bivši ministar odbrane Mark Esper kako bi se dokazala tvrdnja tehnološkog giganta da im je ugovor izmakao iz ruku zbog političkog mešanja.

Predsednik Tramp je više puta pokazao spremnost da iskoristi položaj predsednika i vrhovnog komandanta da bi se umešao u vladine funkcije – uključujući i savezne nabavke – da bi unapredio svoju ličnu agendu“, naveo je Amazona u februaru i dodao da je glavno pitanje sada da li bi predsedniku SAD trebalo da se dozvoli da koristi budžet Ministarstva odbrane za ostvarivanje svojih ličnih i političkih ciljeva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track