NAJVEĆA TREŠNJA NA SVETU: Italijanska porodica koja ovo voće uzgaja više od jednog veka sada upisala i Ginisov rekord FOTO
Foto: DANIEL KARMANN / AFP / Profimedia

uprkos lošem vremenu

NAJVEĆA TREŠNJA NA SVETU: Italijanska porodica koja ovo voće uzgaja više od jednog veka sada upisala i Ginisov rekord FOTO

Planeta -

Italijanski farmeri uzgojili su najveću trešnju na svetu "tešku" 33 grama, oborivši dosadašnje rekorde.

Trešnju karmen uzgajali su Alberto i Đuzepe Roso iz Pijemonta, grada poznatom po proizvodnji trešanja. Porodica Roso gaji ovo voće više od jednog veka.

"Već nekoliko godina primećujemo da su naše trešnje karmen po veličini za Ginisov rekord, a ove godine smo odlučili da postupimo kako treba i pozvali smo stručnu komisiju", rekao je za Republiku Alberto Roso.

Nova najveća i najteža trešnja teži 33,05 grama, pobeđujući prethodnu rekordnu ocenu od 26,45 grama, koju je postigao još jedan italijanski farmer, u Ferari u februaru ove godine.

Rekord je oboren uprkos tome što je 2021. bila loša godina za italijanske trešnje, pri čemu je svaka četvrta propala zbog lošeg vremena, rekla je italijanska grupa poljoprivrednika Koldireti novinskoj agenciji Ansa.

"Uprkos lošoj godini, Italija ostaje glavni proizvođač u Evropskoj uniji, sa gotovo 30.000 hektara koji se obrađuje, a nalazi se u Pulji, a slede Кampanija, Emilija-Romanja, Veneto e Lacio“, rekla je grupa Koldireti.

Kurir.rs/The Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track