OVIM BRODOM AMERI DIŽU ULOG U CRNOM MORU: Juma je specijalno plovilo koje koriste marinci SAD! VIDEO
Foto: Screenashot YT /Piraes Piraeus

opasno

OVIM BRODOM AMERI DIŽU ULOG U CRNOM MORU: Juma je specijalno plovilo koje koriste marinci SAD! VIDEO

Planeta -

Američki mornari na čelu mornaričkog desantnog broda zacrtali su kurs za Crno more da učestvuje u ratnim igrama zajedno sa drugim snagama NATO-a, saopštila je u četvrtak američka Šesta flota, usred strahova od sukoba u regionu.

Prema komandantima, američki mornarički brod Juma, ekspediciona brza transportna letelica klase Spirhed, „započeo je svoj tranzit ka Severnoj obali Crnog mora da bi sarađivao sa našim saveznicima i partnerima u NATO-u“. Katamaran sa dva trupa sposoban je za tranzit čitave čete američkih marinaca, a opremljen je i letačkom palubom i rampom kako bi oklopna vozila mogla brzo da se kotrljaju u boj.

Juma će učestvovati u kolosalnim vežbama "Si Briz“ zajedno sa osobljem iz 32 odvojene države, uključujući Ukrajinu, UK, Francusku, Poljsku, Gruziju, Senegal, Južnu Koreju, Pakistan, Japan i Maroko, između ostalih.

Moskva je rekla da vežba predstavlja stvaran rizik za potencijalnu eskalaciju vojnih tenzija. Prošlog meseca, njene diplomate pozvale su SAD da se uzdrže od učešća, rekavši da „razmere i agresivna priroda vežbi„ Morski povetarac “ni na koji način ne pomažu u stvarnim izazovima osiguranja bezbednosti u crnomorskom regionu“.

Prema rečima izaslanika, vežbe NATO-a „povećaće rizik od nenamernih incidenata“ i istovremeno „podstaknuće militarističke osećaje u Kijevu“. Portparol Šeste američke flote ranije je rekao da je Vašington „ponosan što je partner sa Ukrajinom u zajedničkom domaćinstvu multinacionalne pomorske vežbe“.

Ratne igre trajaće do 10. jula i, prema rečima američkih vojnih šefova, mornari će uvežbavati „višestruka ratišta, uključujući amfibijski rat, kopneni manevarski rat, ronilačke operacije, pomorske operacije zabrane, vazdušnu odbranu, integraciju specijalnih operacija, protivpodmornički rat , i akcije traganja i spasavanja. “

Vežbe su se izvodile prethodnih godina, ali trenutna ponavljanja dolaze usled značajnih tenzija između NATO-a i Rusije. Pre dve nedelje, britanski ratni brod, HMS Defender, izazvao je diplomatski incident kada je prešao granicu u vode oko spornog poluostrva Krim.

Rusija, koja region smatra sastavnim delom svoje suverene teritorije, odgovorila je vazdušnim preletima i hicima upozorenja sa obližnjeg ratnog broda. London odbija da prizna ruski suverenitet nad Krimom i insistira da vode pripadaju Kijevu.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track