AMERI DETONIRALI NOVU BOJEVU GLAVU: Konačno hvataju korak sa Kinom i Rusijom u pravljenju moćnih raketa VIDEO
Foto: Screenshot YT

oružje

AMERI DETONIRALI NOVU BOJEVU GLAVU: Konačno hvataju korak sa Kinom i Rusijom u pravljenju moćnih raketa VIDEO

Planeta -

Američko ratno vazduhoplovstvo prvi put je uspešno testiralo bojnu glavu za vazdušno lansirano oružje za brzi odgovor AGM-183A (ARRV). 780. ispitna eskadrila aktivirala je bojevu glavu na Eglin AFB-u na Floridi, saopštila je služba.

Eksplozivna fragmentaciona bojeva glava nalaziće na vrhu rakete AGM-183A.

Prvo testiranje ove vrste za hipersoničnu raketu na raketni pogon vazduh-zemlja sa velikom visinom prikupilo je podatke o smrtnosti oružja. Prema rečima menadžera za ispitivanje 780 eskadrile Dejvida Spajkera, jedinstvena priroda i oblik bojeve glave bili su novina za sve uključene u testiranje.

Kako je izvestilo američko ratno vazduhoplovstvo, prvo letačko ispitivanje prototipa hipersonične rakete AGM-183A ARRV, lansirano iz vazduha, preduzeto u aprilu, prekinuto je nakon problema sa redosledom lansiranja. Služba je planirala još jedan test leta za ovaj mesec.

AGM-183A se razvija kao mali naoružani sistem lansiran iz vazduha. Dizajniran je tako da ga bombarder, kao što je Boing B-52 Stratofortres, nosi do određene visine, odakle se lansira raketraketa, i u jednom trenutku se bojna glava odvaja i klizi nazad na zemlju - ka njenom cilju - hipersoničnim brzinama.

Raketu razvija Lokid Martin prema ugovoru sa Pentagonom u iznosu od 480 miliona dolara, a prema navodima vojske, mogla bi da bude puštena u upotrebu već 2022. godine.

Kurir.rs/inceptivemind.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track