Crnogorci u dilemi: Učiti azbuku sa 30 ili 32 slova

Crnogorci u dilemi: Učiti azbuku sa 30 ili 32 slova

Planeta -
Azbuka crnogorskog je sa 32, a ostalih jezika je sa 30 slova. Problem je bio da se odredi kako će se to učiti u jednom odeljenju, kako treba učenici da prepoznaju slova, zatim kako će to učiti, da li je to obavezno za svakog ili ne, kaže Suljo Mustafić

BEOGRAD - U Crnoj Gori još nije urađen nastavni program za predmet crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost jer azbuka ta tri jezika nije ista.

Član Komisije za izradu nastavnog programa iz tog predmeta Suljo Mustafić je rekao da Komisija ne može da uradi program za ovu školsku godinu, navodeći da su razlozi kašnjenja višestruki. "Prvo su subjektivni razlozi, odsustvo članova iz rada Komisije i njihove obaveze u redovnim poslovima".Međutim, kako kaže, najveći problem je u tome kako da se odredi način učenja azbuke predmeta, pišu Novosti."To je bila glavna prepreka i glavni razlog zbog kojeg program nije urađen, jer su članovi Komisije na različiti način videli kako treba učiti azbuku sa 30 ili 32 slova, zavisno iz koje se jezičke zajednice posmatra to pitanje", rekao je on agenciji MINA.Mustafić je dodao da se program radi za četiri jezičke zajednice u kojima ne postoji istovetna azbuka."Azbuka crnogorskog je sa 32, a ostalih jezika je sa 30 slova. Problem je bio da se odredi kako će se to učiti u jednom odeljenju, kako treba učenici da prepoznaju slova, zatim kako će to učiti, da li je to obavezno za svakog ili ne", pojasnio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track