UPOZORENJE PENTAGONA Svet je korak bliži nuklearnom ratu jer Rusija i Kina razvijaju nove projektile, bombardere i podmornice!
Foto: Profimedija

ALARMANTNO

UPOZORENJE PENTAGONA Svet je korak bliži nuklearnom ratu jer Rusija i Kina razvijaju nove projektile, bombardere i podmornice!

Planeta -

U izveštaju američke armije navodi se da regionalnu pretnju za nuklearni konflikt predstavljaju i Severna Koreja i Iran

Američki Pentagon tvrdi da je svet bliži nuklearnom ratu zbog toga što Rusija i Kina rade na razvoju nuklearnih projektila, bombardera i podmornica! U izveštaju iz 2020, koji je tek sad ugledao svetlost dana, navodi se Moskva i Peking tokom poslednje decenije ubrzano modernizuju i proširuju svoj nuklearni arsenal.

Testiranje oružja

U njemu se navodi i to da Severna Koreja i Iran predstavljaju pretnju za izbijanje regionalnog nuklearnog konflikta.

Tabela Broj nuklearnih bombi

1. Rusija 6.375

2. SAD 5.800

3. Kina 320

4. Francuska 290

5. V. Britanija 215

6. Pakistan 160

7. Indija 135

8. Izrael 90

9. Severna Koreja 30-40

Izvor Worldpopulationreview.com

Pjongjang je ubrzao testiranja ovog oružja, dok će zvanični Teheran u roku od godinu dana posedovati tehnologiju da napravi nuklearno oružje. U izveštaju se napominje da Amerika od 2010. pokušava da pregovara o smanjenju nuklearnog arsenala u svetu, ali da nijedna država nije smanjila ulogu ovog naoružanja u strategiji nacionalne bezbednosti kao ni broj bojevih glava. - Upravo suprotno. Umesto toga, Rusija, Kina, Severna Koreja i Iran krenuli su suprotnim smerom. Rezultat toga je da je povećan potencijal za regionalne sukobe uz upotrebu nuklearnog naoružanja u nekoliko delova sveta, kao i potencijal za nuklearnu eskalaciju krize. Rusija i Kina predstavljaju najveću pretnju za SAD zbog tehnologije i arsenala koji poseduju. SAD i Rusija su se 2019. povukle iz Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa koji su Amerika i SSSR potpisali 1987, a kojim je bilo predviđeno uništavanje svih nuklearnih i konvencionalnih balističkih i krstarećih projektila, čiji je domet od 500 do 5.500 kilometara. Moskva i Vašington su na još pet godina produžili sporazum START (sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja).

Promena doktrine

U izveštaju se napominje da je američki nuklearni vojni program namenjen odvraćanju i da je njegova upotreba moguća samo u ekstremnim situacijama - za odbranu zemlje ili saveznika protiv napada velikih razmera na civile ili velike infrastrukturne objekte. - Fleksibilan i limitiran američki nuklearni odgovor može da ima ključnu ulogu u obnovi odvraćanja napada - navodi se još u izveštaju, čime se nagoveštava promena nuklearne doktrine SAD.

Parada u Moskvi Interbalistički projektil
Parada u Moskvi Interbalistički projektilfoto: AP

Rusija

- Obnavlja i modernizuje sovjetsku tehnologiju za lansiranje, razvija nove nuklearne bojeve glave i lansere. Uz to radi i na razvoju tri nova tipa interkontinentalnih nuklearnih sistema (avioni, kopneni lanseri i podvodna autonomna torpeda)

Parada u Pekingu Hipersonični projektili
Parada u Pekingu Hipersonični projektilifoto: EPA

Kina

- Radi na povećanju broja nuklearnih bojevih glava uključujući i razvoj projektila koji mogu biti lansirani sa podmornica. Uz to Kina radi i na razvoju nuklearnog bombardera kako bi mogla da lansira ovo oružje s kopna iz vazduha i iz mora

Parada u Pjongjangu Rakete mogu da dobace do SAD
Parada u Pjongjangu Rakete mogu da dobace do SADfoto: AP

Severna Koreja

- Ubrzala razvoj nuklearnih kapaciteta i dramatično povećala broj raketnih testiranja uključujući i interkontinentalne rakete koje mogu da pogode teritoriju Sjedinjenih Država. To predstavlja najneposredniju i najveću pretnju miru i stabilnosti

Vežba iranske armije Testiranje projektila
Vežba iranske armije Testiranje projektilafoto: AP

Iran

- Islamska republika će u roku od godinu dana imati kapacitet i tehnologiju da razvije nuklearno oružje. Iranska agresivna strategija i aktivnosti na destabilizaciji susednih vlada postavljaju pitanja za dugoročnu posvećenost odricanja od nuklearnog naoružanja

Kurir/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja