POVLAČENJEM MEĐUNARODNIH SNAGA SITUACIJA SE POGORŠAVA! MNOGI ODLAZE IZ AVGANISTANA Oko 1.000 migranata dnevno pređe granicu
Foto: EPA / JALIL REZAYEE

niz pokrajina osvojili su talibani

POVLAČENJEM MEĐUNARODNIH SNAGA SITUACIJA SE POGORŠAVA! MNOGI ODLAZE IZ AVGANISTANA Oko 1.000 migranata dnevno pređe granicu

Planeta -

Broj Avganistanaca koji beže pred nasiljem ponovo raste, navode stručnjaci i objašnjavaju da se sa povlačenjem međunarodnih snaga sigurnosna situacija pogoršava te da su Talibani već zauzeli niz pokrajina i osvojili više pokrajinskih gradova.

Školovani Avganistanci nastoje da dobiju stipendiju i da odu u susedne zemlje ili Tursku, objašnjava Tomas Rutig iz neprofitne zadruge ''Afghanistan Analysts Network'' smeštene u Kabulu, a koja je registrovana u Nemačkoj.

Avganistan, talibani
foto: EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Mnogi drugi nastoje da pobegnu u Iran te nastavljaju dalje prema Turskoj. U nekim slučajevima kreću celi konvoji, ponekad praćeni vojskom i policijom.

0152532735, Avganistanke, žene, Avganistan
foto: US Army Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Turska pokrajna Van, koja se graniči sa Iranom, prepuna je migranata iz Avganistana, tvrdi Mehmet Karatas iz humanitarne organizacije IHD.

Avganistan, deca
foto: EPA/HEDAYATULLAH AMID

Prema njegovim rečima, svaki dan granicu pređe oko 1.000 migranata.

UN-ova organizacija za izbeglice (UNHCR) upozorava na moguću humanitarnu krizu zbog sve učestalijih sukoba i povećanih napetosti u Avganistanu.

Od početka godine unutar zemlje je raseljeno oko 270.000 ljudi, tvrdi UNHCR.

U nekoliko pokrajina se kao otpor Talibanima formiraju milicije koje pomažu bezbednosnim snagama.

Posmatrači strahuju da je na pomolu novi građanski rat.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track