NEZAPAMĆENO NEVREME ODNOSI ŽIVOTE ŠIROM EVROPE: Urušene kuće u Turskoj, Belgija poplavljena, u Slovačkoj nema struje VIDEO
Foto: Printscreen YT/KN News/The Telegraph

apokalipsa!

NEZAPAMĆENO NEVREME ODNOSI ŽIVOTE ŠIROM EVROPE: Urušene kuće u Turskoj, Belgija poplavljena, u Slovačkoj nema struje VIDEO

Planeta -

Najmanje dve osobe su poginule, a šest osoba se vodi kao nestalo nakon što su obilne kiše pogodile tursku severoistočnu obalu Crnog mora i izazvale poplave i klizišta, saopštili su danas turski mediji.

Snažan pljusak pogodio je provinciju Rize koja je prouzrokovala pomeranje automobila i urušavanje niza kuća, prenosi agencija AP.

Obilne kiše takođe su zatvorile pristup desetinama sela i prekinule napajanje.

Telo 75-godišnje žene pronađeno je među ruševinama njene trospratne kuće u okrugu Muradie u mestu Rize, dok su njen suprug i još jedan muškarac prijavljeni kao nestali.

Spasilački timovi upućeni u region tragali su za ukupno šest osoba u tri okruga za koje se još uvek ne zna.

Kako se navodi, u misiji spašavanja i traganja za nestalima pomažu i psi tragači i ronioci.

Turski crnomorski region često pogađaju razorne kiše i bujične poplave.

Nezapamćene poplave u Belgji odnose živote

Obilne padavine dovele su do poplava i u Belgiji u kojima je uništeno na hiljade kuća, a najmanje dve osobe su izgubile život.

0621662526, Belgija, poplave
foto: BERNARD GILLET / AFP / Profimedia

"Našu zemlju trenutno pogađaju ekstremne kiše. Duboko saosećamo sa svim pogođenim porodicama i lokalnim vlastima", poručio je belgijski premijer Aleksander de Kro.

U nekolko provincija, uključujući Lijež i Namur, proglašena je vanredna situacija i evakuacija nakon što je voda probila rečna korita. Zaustavljene su i pojedine železničke linije, a zbog vode su zatvoreni i drumski putevi koji vode ka Holandiji.

0621664572, Belgija, poplave
foto: Bernard Gillet / Zuma Press / Profimedia

Belgijske vlasti su danas aktivirale Mehanizam EU civilne zaštite koji omogućava da se u zemlju hitno dopremi materijal i ljudstvo za suzbijanje poplava. Francuska je odmah najavila da u Belgiju šalje tim od 40 spasilaca i helikopter.

”Moje misli su sa porodicama žrtava razornih poplava kako u Belgiji tako i u Nemačkoj, Luksemburgu i Holandiji, i sa svima koji su izgubili svoje domove. EU je spremna da pomogne", poručila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Nevreme i u Slovačkoj: Bez struje 30.000 domaćinstava

Nevreme u noći između srede i četvrtka izazvalo je prekid u napajanju strujom u centralnoj Slovačkoj i ostavilo više od 30.000 domaćinstava bez struje, izjavio je portparol energetskog preduzeća Miroslav Gejdos.

Snabdevanje je ubrzo nastavljeno, ali je više od 9.000 domaćinstava i dalje isključeno sa mreže. Najozbiljnije pogođeni okruzi su Rimavska Sobota i Poltar, kao i regioni Liptov i Povazie.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja