DA LI JE AMERIKA MOGLA DA DOBIJE SVOJ ZAPALJENI RAJHSTAG Evo čega se plašio američki general u poslednjim danima Trampovog mandata
Foto: Printscreen, Profimedia

paranoja

DA LI JE AMERIKA MOGLA DA DOBIJE SVOJ ZAPALJENI RAJHSTAG Evo čega se plašio američki general u poslednjim danima Trampovog mandata

Planeta -

U proteklim nedeljama mandata Donalda Trampa, najviši vojskovođa te zemlje više puta se brinuo šta bi predsednik mogao učiniti da održi vlast nakon gubitka reizbora, upoređujući njegovu retoriku sa Adolfom Hitlerom tokom uspona nacističke Nemačke i pitajući poverljive ljude da li predstoji puč, prema novoj knjizi dvojice novinara Vašington Posta.

Dok je Tramp neprestano forsirao tvrdnje o predsedničkim izborima 2020. godine, general Mark Majli, predsedavajući Združenog štaba Generalštaba SAD, postajao je sve nervozniji, govoreći pomoćnicima da se plaši da bi predsednik i njegovi službenici mogli pokušati da koriste vojsku da bi ostali na vlasti, Kerol Leonnig i Filip Raker izveštavaju u Samo ja mogu da popravim: katastrofalna poslednja godina Donald Trampa".

Majli je opisao osećaj "trzanja u stomaku" dok je slušao Trampove žalbe na izbornu prevaru, izvodeći poređenje sa napadom na zgradu nemačkog parlamenta 1933. godine koji je Hitler koristio kao izgovor za uspostavljanje nacističke diktature.

"Ovo je trenutak Rajhstaga", kaže Majli pomoćnicima. "Firerovo jevanđelje."

Portparol Majlija nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Delovi knjige koji se odnose na Majlija - o kojima je CNN prvi put izveštavao u sredu uveče uoči izlaska knjige 20. jula - nude izvanredan prozor u razmišljanja najvišeg američkog vojnog oficira, koji je sebe video kao jednog od poslednjih osnaženih branitelja demokratije tokom neki od najmračnijih dana u novijoj istoriji zemlje.

Epizode ​​u knjizi su zasnovane na intervjuima sa više od 140 ljudi, uključujući visoke zvaničnike Trampove administracije, prijatelje i savetnike, pišu Leonnig i Raker u belešci autora. Većina se složila da govori iskreno pod uslovom anonimnosti, a prijavljene scene rekonstruisane su na osnovu neposrednih svedočenja i više drugih izvora kad god je to bilo moguće.

Majli - koji je prošle godine bio kritikovan zbog pojavljivanja pored Trampa na trgu Lafajet nakon što su demonstranti nasilno uklonjeni sa tog područja - obavezao se da će koristiti svoj ured kako bi osigurao slobodne i poštene izbore bez vojnog učešća. Ali, sve je više postajao zabrinut u danima nakon novembarskog takmičenja, više puta se osvrćući na početak fašizma 20. veka.

Nakon prisustva na bezbednosnom brifingu 10. novembra o Million MAGA Maršu", pro-Trampovom skupu koji protestuje protiv izbora, Majli je rekao da se plaši američkog ekvivalenta braon košuljama na ulicama", aludirajući na paravojne snage koje su štitile nacističke mitinge i omogućio Hitlerov uspon.

Kasno iste večeri, prema knjizi, stari prijatelj nazvao je Majlija da izrazi zabrinutost da bliski Trampu pokušavaju da sruše vladu".

"Vi ste jedan od retkih momaka koji stoje između nas i nekih zaista loših stvari", rekao je prijatelj Majliju, prema izveštaju koji je preneo njegovim pomoćnicima. Majli je bio potresen, i pozvao je bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost H.R.Mek Mastera da ga pita da li je puč zapravo neizbežan.

"Šta, jebote, imam posla?" pitao ga je Majli.

Razgovori su doveli Majli na ivicu i on je počeo neformalno da planira sa drugim vojnim vođama, strateški planirajući kako će blokirati Trampovu naredbu da koristi vojsku na način koji su smatrali opasnim ili nezakonitim.

Ako bi neko želeo da preuzme kontrolu, mislio je Mmjli, moraće da stekne kontrolu nad FBI, CIA i Ministarstvom odbrane, gde je Tramp već uspostavio stabilne saveznike. "Možda će pokušati, ali neće uspeti", rekao je nekim od svojih najbližih zamenika, prenosi knjiga.

U nedeljama koje su sledile, Mjali je smirivao niz zabrinutih članova Kongresa i administrativnih službenika koji su delili njegovu zabrinutost zbog Trampovog pokušaja da koristi vojsku da bi ostao na funkciji.

Sve će biti u redu", rekao im je, prema knjizi. Imaćemo miran prenos moći. Ovo je Amerika. Jaka je. Institucije se savijaju, ali se neće slomiti. "

Kurir.rs/boston.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track