Najnovije vesti

HALO PENTAGON, ŠALJITE ARTILJERIJSKU PODRŠKU: Kako je marinac sa telefonom i kreditnom karticom spasao svoju jedinicu VIDEO
Foto: Profimedia

drama

HALO PENTAGON, ŠALJITE ARTILJERIJSKU PODRŠKU: Kako je marinac sa telefonom i kreditnom karticom spasao svoju jedinicu VIDEO

Planeta

Jedan dramatičan moment iz istorije američkih marinaca ovekovečen je u filmu Hartbrejk Ridž iz 1986. godine, koji je režirao i glumio Klint istvud, a uključivao je vojnike koji su pozivali artiljerijski udar preko telefona i platili poziv kreditnom karticom.

Završni čin filma usredsređen je na operaciju iz 1983. godine, američku vojnu invaziju na Grenadu, i to je slikovita sekvenca akcije u svakom smislu te reči.

Film ne prikazuje sve detalje tačno ali prošlost je u stvari bila prilično tačna. Američka vojska bila je dobro opremljena, a snage koje su učestvovale u invaziji na karipsku ostrvsku državu uključivale su 1. i 2. rendžerski bataljon, 82. vazduhoplovstvo, Delta Fors, američke marince i američke Mornaričke foke. Bilo je, međutim, problema, od kojih je jedan nedostatak interoperabilnosti među različitim jedinicama, dok se drugi problem brzo pojavio u tome što CIA nije pružila obaveštajne podatke.

Nedostatak komunikacije i obaveštajnih podataka postao je takav problem da kada su se neke jedinice našle na udaru napada, nisu uspele da pozovu podršku. Scena u filmu sigurno dramatizuje takav događaj i intenzivira akciju gde je telefon trebalo ponovo povezati dok je jedinica bila pod vatrom, nakon čega je pozvan glavni broj logora Lejune sa vojnicima koji su poziv platili kreditnom karticom.

Činjenica je da se takav poziv koristeći plastiku pojedinca zaista dogodio. Kako je izvestio Business Insider, star je u detaljima.

Prema Muzeju američke mornarice SEALs, poziv je uputila grupa SEAL-ova koji su bili u Guvernerovoj vili. Jedinica je pozvala Fort Breg radi podrške sa topničke snage AC-130, koja je navodno ostala na svom položaju dok snage Recon Marinesa nisu oslobodile SEAL-ove. Drugi izveštaji sugerišu da su pozivi takođe rezultirali vatrenom podrškom sa obližnjih brodova. Još jedna priča kaže da je padobranac američke vojske - verovatno iz 82. vazduhoplovstva - koristio telefonsku govornicu da pozove svoju suprugu, koja je zauzvrat zatražila vazdušnu podršku.

Bivši potpredsednik Dik Čejni, koji je posetio ostrvo kao kongresmen nakon invazije, takođe je podelio detalje u svojim memoarima iz 2011. godine, u moje vreme: lični i politički memoari. Napisao je, „Vojni oficir kome je bila potrebna artiljerijska podrška ... mogao je da gleda prema moru i vidi mornarička plovila na horizontu, ali nije imao načina da razgovara s njima. Zato je iskoristio ličnu kreditnu karticu u telefonskoj govornici, pozvao Fort Breg, zatražio od Brega da kontaktira Pentagon, Pentagon je kontaktirao mornaricu, koja je zauzvrat rekla komandantu sa obale da ovom jadniku pruži topničku podršku. Jasno je da je bio potreban novi sistem. “

Apsolutno je sigurno da je priča, koja se činila predobrom da bi bila istinita, inspirisala scenariste i vijetnamskog veterana Džejmsa Karabatanosa da je uvrsti u svoj scenario za Istvudov film. Dalo je novo značenje konceptu telefoniranja u znak podrške.

Kurir.rs/19fortyfive.com

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja