GARDIJANOV IZVEŠTAJ: Putin je ugurao MENTALNO NESTABILNOG Trampa u Belu kuću kako bi destabilizovao Ameriku
Foto: AP/ Evan Vucci

tajni sastanak i tajni dokument

GARDIJANOV IZVEŠTAJ: Putin je ugurao MENTALNO NESTABILNOG Trampa u Belu kuću kako bi destabilizovao Ameriku

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin lično je odobrio obaveštajnu akciju podrške "mentalno nestabilnom“ Donaldu Trampu tokom predsedničkih izbora u SAD 2016. godine, piše Gardijan.

Britanski list, pozivajući se na procurele dokumente iz Kremlja, navodi da je akcija odobrena na zatvorenom sastanku ruskog saveta za nacionalnu bezbednost 22. januara 2016. kome su osim Putina prisustvovali šefovi obaveštajnih agencija i ministri u vladi i gde su zvanično teme razgovora bile ekonomija i Moldavija.

Ispostavilo se, navodi Gardijan, da nije baš bilo tako.

Naime, oni su se složili da bi Tramp u Beloj kući osigurao strateške ciljeve Moskve, među kojima su i "društvena previranja" u SAD, kao i slabljenje pregovaračke pozicije američkog predsednika.

Tri špijunske agencije Rusije dobile su tada naređenje, koje je potpisao Putin, da pronađu praktične načine da se pruži podrška Trampu koji je u tom trenutku bio glavni kandidat Republikanaca i da Moskva "iskoristi svu moguću silu" kako bi obezbedila Trampu pobedu.

Iako su zapadne obaveštajne službe već neko vreme upoznate sa ovim dokumentima i pažljivo ih analiziraju, britanski list je nekako imao ekskluzivan uvid u dokumenta koja je pokazao i nezavisnim stručnjacima koji su rekli da papiri deluju autentično.

Predstavnici Kremlja oštro su demantovali ove navode. Portparol kancelarije ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je ideja o tome da su se ruski lideri sastali kako bi podržali Trampa delo "petparačke litetrature“.

Izveštaj zaveden kao “No 32-04 \ vd” vodi se kao tajni. U njemu je Tramp označen kao "najperspektivniji" kandidat. Tu je i kratki psihološki profil Trampa, u kojem je bivši predsednik SAD okarakterisan kao "impulsivna, mentalno nestabilna i neuravnotežena osoba koja pati od kompleksa inferiornosti“.

U dokumentima se navodi i da Kremlj poseduje "kompromat“, odnosno potencijalno kompromitujući materijal o budućem predsedniku SAD, skupljen tokom njegovih ranijih nezvaničnih poseta Ruskoj Federaciji.

"Neophodno je iskoristiti svu moguću silu kako bi se obezbedio njegov izbor na mesto predsednika SAD", navodi se, navodno, u dokumentu. Trampova pobeda će, prenosi Gardijan dalje, "definitivno dovesti do destabilizacije američkog društvenopolitičkog sistema".

U dokumentima se, navodno, ne pominje Trampova protivnica Hilari Klinton ali se predlaže angažovanje medija kako bi podrili vodeće političke figure u SAD.

Ovo nije prvi put da zapadni mediji, uključujući i Gardijan, pišu o navodnoj ruskoj podršci Trampu i načinu na koji je pobedio na izborima. Tramp je u izveštajima bio predstavljan kao ruski spavač, pion KGB, narcis koji nikako nije mogao da dobije većinu na izborima. Moskva uporno demantuje svaki izveštaj na tu temu.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track