HTEO DA BUDE TURISTA: Bil Klinton odbio čaj sa kraljicom i svirku sa Blerom, hteo da ide u šoping i jede indijsku hranu
Foto: EPA

tajna dokumenta otkrivaju

HTEO DA BUDE TURISTA: Bil Klinton odbio čaj sa kraljicom i svirku sa Blerom, hteo da ide u šoping i jede indijsku hranu

Planeta -

Bil Klinton je odbio čaj sa kraljicom i večeru u premijerovom domu Čekers jer je želeo da "bude turista" i proba indijsku hranu tokom svoje prve zvanične posete Velikoj Britaniji u periodu kada je Toni Bler bio premijer, otkriveno je u do skora tajnim dokumentima.

Dauning strit je želeo na svaki način da ugodi tadašnjem američkom predsedniku jer je njegova poseta Britaniji bila ključna za "uspostavljanje dobrih radnih odnosa" novog premijera i tadašnjeg lidera SAD. Bakingemska palata je poručila da bi kraljica "vrlo rado" ugostila Klintonove na čaju tokom jednodnevne posete Ostrvu.

Međutim, prenosi Gardijan, iako su bili "veoma zahvalni kraljici na pozivu", Klintonovi su odbili ponudu, zabeležio je Blerov privatni sekretar Filip Bardon i dodao da Bela kuća nije bila ni zainteresovana za večeru u Čekersu.

Umesto toga, Klinton je "hteo da izigrva turistu" i ide u šoping i "izrazio je zainteresovanost da proba indijsku hranu", navodi se u dokumentima Dauning strita koje je objavio Nacionalni arhiv.

Mnogo toga je zavisilo od posete Klintonovih i i Britanci i Amerikanci su smatrali da je važno da se "predsednik i premijer predstave široj javnosti kao mladi, dinamični i ozbiljni lideri".

Amerikanci su bili zainteresovani za "zabavne" i "fotogenične" događaje na otvorenom. Predlozi Forin ofisa, koji nisu realizovani, podrazumevali su džeming sesiju za "predsednika (saksofon) i premijera (gitara) koji bi svirali kratko zajedno (sa ili be drugih muzičara koji bi bili na ručku)" i "odlazak u pab (jer iz Amerikanci vole)".

Predlog da se dvojica lidera prošetaju Tragalgarom pre odlaska u Sports kafe u Hejmarketu gde bi "igrali razne sofisticirane video igrice sa decom" Bela kuća je "odlučno odbila" navevši da "nije dovoljno ozbiljan".

Na kraju, Klintonovi su imali dosta slobodnog vremena između konferencije za medije i večere i umesto da odu u indijski restoran, Blerovi i Klintonovi su jeli u francuskom restoranu Le Pon de la Tur u blizini mosta Tauer gde su za 298,86 funti pojeli grilovanu ribu list, iverak, dimljenog lososa i zečetinu.

Poseta je i pored neočekivanih momenata dobro prošla jer je Bler bio najbliži saveznik SAD tokom svog mandata.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track