NOVA PRAVILA: EU menja zakone, neće više biti mogući anonimni transferi kriptovaluta, cena bitkoina odmah pala
Foto: EPA/ SASCHA STEINBACH

bitkoin

NOVA PRAVILA: EU menja zakone, neće više biti mogući anonimni transferi kriptovaluta, cena bitkoina odmah pala

Planeta -

EU planira da promenama važećih zakona omogući praćenje transfera bitkoina.

Predložene promene zakona primorale bi kompanije koje obavljaju transfere u bitkoinima ili drugim kripto-valutama da prikupljaju informacije o primaocu i pošiljaocu.

Korekcije propisa bi omogućile lakše praćenje transakcija u kripto-valutama i pomogle bi da se zaustavi pranje novca i finansiranje terorizma, saopšteno je iz Evropske komisije, prenosi BBC.

Nova pravila, koja bi mogla da budu usvojena za dve godine, takođe bi onemogućila pružanje anonimne transfere kripto-imovine.

Evropska komisija se zalaže da transferi u kripto-valuti podležu istim propisima protiv pranja novca kao i obični elektronski transferi, pa je jedan od predloga da kompanije koje obavljaju transfere kripto-valute budu u obavezi da navedu ime, adresu, datum rođenja i broj računa primaoca.

Odmah po objavljivanju vesti, bitkoin je pao za 5 procenata na 29.300 dolara, najniže od 22. juna a investitori kažu da će najveća kriptovaluta na svetu najverovatnije pasti i na ispod 28.600 dolara, što bi bilo najniže od početka januara.

Manje kriptovalute poput etereuma ili XRP-a takođe su izgubile oko 5 procenata vrednosti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track