Žene najtraženiji teroristi na listi FBI
Foto: Reuters

Žene najtraženiji teroristi na listi FBI

Planeta -
Trenutno se traga za čak pet žena od ukupno sedam osoba koje se terete za domaći terorizam

VAŠINGTON - Na listi domaćih terorista koju je sačinio američki Federalni istražni biro (FBI), većinu od sedmoro optuženih čine - žene.

Kako prenosi Biznisinsajder, FBI trenutno traga za čak pet žena od ukupno sedam osoba koje tereti za domaći terorizam, kao "Amerikance koji napadaju druge Amerikance na osnovu ekstremističkih ideologija baziranih u SAD".

Prva među njima, Dona Džoan Borup, bacila je policajcu kiselinu u lice tokom protesta protiv aparthejda 1981. godine, a u to vreme je bila članica marksističko-lenjinističke grupe "19. maj", koja se zalagala za oružanu revoluciju protiv američke vlade, navodi FBI.

Na listi je i Džoana Debora Česimard, koja je, sa dvema saučesnicama, pucala na policajce prilikom blokade saobraćaja u maju 1973. godine, jednog usmrtivši, a drugog ranivši.Česimard, tada pripadnica organizacije "Blek liberejšen armi", osuđena je 1977. godine na zatvorsku kaznu, ali je pobegla dve godine kasnije i FBI veruje da živi na Kubi.

Džozefin Sanšajn Overejker, veganka koja tečno govori španski, optužena je za podmetanje požara u energetskom postrojenju, a bila je članica Fronta za oslobođenje Zemlje i Fronta za oslobođenje životinja.

Četvrta na listi američkih domaćih terorista je Rebeka Rabin, za koju se veruje da je Kanađanka i za kojom se traga zbog podmetanja požara u sprezi sa grupama kojima je pripadala i veganka Overejker, a koje su od 1996. do 2001. godine počinile niz kriminalnih dela na zapadu SAD.

Poslednja na listi, Elizabet Ana Djuk učestvovala je u nizu nasilnih zločina tokom "70-ih i "80-ih godina prošlog veka, u okviru komunističke organizacije "19. maj", krijući eksploziv i služeći se višestrukim lažnim identitetom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja