PUTIN NA POMORSKOJ PARADI: Ruska flota je sposobna da otkrije bilo koju metu i nanese joj, ako je potrebno, SMRTONOSNI UDARAC
Foto: EPA/ ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

oružje koje niko drugi nema

PUTIN NA POMORSKOJ PARADI: Ruska flota je sposobna da otkrije bilo koju metu i nanese joj, ako je potrebno, SMRTONOSNI UDARAC

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je na velikoj pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu rekao da je ruska flota sposobna da otkrije i uništiti "bilo koju metu".

U Sankt Peterburgu se održava glavna parada u čast 325. godišnjice formiranja ruske flote.

"Danas, ruska flota raspolaže sa svim što treba kako bi nepogrešivo obranila domovinu i naše nacionalne interese. Sposobni smo da otkrijemo bilo koju neprijateljsku metu pod vodom, na površini ili u vazduhu i nanesemo joj, ako je potrebno, i smrtonosni udarac", rekao je Putin u govoru koji je prenosila televizija.

Prema njegovim rečima, Rusija je zauzela svoje mesto među "glavnim pomorskim silama sveta" razvivši "pomorsko vazduhoplovstvo kratkog i dugog dometa, obalne obrambene sisteme i hipersonično precizno naoružanje nove generacije koje nema premca u svetu i koje se uspešno dorađuje i poboljšava".

Na petoj paradi učestvuju 54 broda, 48 aviona i više od 4000 vojnika. Predviđena su dva paradna stroja na Nevi i u obližnjem Kronštatu, na ostrvu Kotlinu.

Na Nevi će, pored ostalih brodova, biti prikazana i najnovija fregata projekta 22350 "Admiral Kasatonov", brod "Kronštat" i druga plovila, dok će u Kronštatu paradni stroj činiti 16 brodova, među njima raketna krstarica "Maršal Ustinov", korveta "Gremjašči" i drugi.

Na kraju tog dela parade lovci Su-25 će obojiti nebo bojama ruske zastave.

Parada je već održana u Vladivostoku gde se nalazi Tihookeanska flota, a praznik ratne mornarice obeležiće i Severna, Crnomorska, Baltička i Kaspijska flota kao i ruske pomorske snage u Tartusu u Siriji.

Večeras će se u Sankt Peterburgu održati svečana artiljerijska počasna paljba, ali zbog epidemioloških mera neće biti publike.

Rusija je početkom sedmice objavila da je uspešno testirala novi sistem protivazdušne obrane S-500, kao i hipersonični krstareći projektil Cirkon iz nove generacije oružja za koje Putin kaže da mu u svetu nema ravnog.

Ministarstvo obrane objavilo je da je projektil ispaljen sa fregate Admiral Gorškov, ratnog broda stacioniranog u Belom moru, da je leteo brzinom sedam puta većom od brzine zvuka i pogodio 350 kilometara udaljenu metu na obali Barencovog mora.

Rusija planira da Cirkonom opremi svoje podmornice i ratne brodove.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track