Najnovije vesti

U NAGORNO-KARABAHU NIŠTA NOVO: Azerbejdžan otvorio vatru na Jermeniju, poginula tri vojnika, umešala se Rusija
Foto: Youtube/Printscreen

opet sukob

U NAGORNO-KARABAHU NIŠTA NOVO: Azerbejdžan otvorio vatru na Jermeniju, poginula tri vojnika, umešala se Rusija

Planeta
10:52h

Tri jermenska vojnika poginula su u razmeni vatre sa azerbejdžanskim snagama, saopštilo je ministarstvo odbrane Jermenije.

Jermensko ministarstvo odbrane objavilo je da je došlo do sukoba sa vojnim snagama Azerbejdžana.

Jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana, koje su napale jermenske položaje, odbačene su nazad na početnu poziciju, pretrpevši gubitke. Sukob se nastavlja, saopštilo je ministarstvo.

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se prošle godine oko Nagorno-Karabaha, a borbe su trajale šest nedelja.

Sporazum, kojim je okončan rat, potpisali su u novembru premijer Jermenije, predsednik Azerbejdžana i predsednik Rusije.

Koreni sukoba Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha sežu gotovo 100 godina unazad kada su sovjetske vlasti odlučile da se ta sporna oblast priključi tadašnjoj SSR Azerbejdžanu. Oblast je formalno u okviru teritorije Azerbejdžana, ali su Jermeni većinski narod i imaju kontrolu nad tom oblašću.

Umešala se Rusija

Azerbejdžan prihvatio predlog Rusije za prekid vatre na granici sa Jermenijom, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane republike.

"Prihvatili smo inicijativu ruske strane da se objavi prekid vatre na jermensko-azerbejdžanskoj granici od 10:00“, navodi se u saopštenju.

U isto vreme, prema podacima vojske, jermenska vojska nastavlja da granatira pozicije azerbejdžanske vojske koristeći tenkove i minobacače.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track