AMERIČKI MINISTAR ODBRANE DIREKTAN Ostin: Hoćemo saradnju sa Kinom, ali se ne povlačimo pred pretnjama VIDEO
Foto: Profimedia

nema promene

AMERIČKI MINISTAR ODBRANE DIREKTAN Ostin: Hoćemo saradnju sa Kinom, ali se ne povlačimo pred pretnjama VIDEO

Planeta -

Vašington traži stabilan i konstruktivan odnos sa Kinom i ne želi konfrontaciju, ali u slučaju pretnje Sjedinjene Države se neće povući, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin u utorak (27. jula) u Singapuru.

"Nećemo se pokolebati kada su u pitanju naši interesi. Međutim, mi ne težimo konfrontaciji. "Posvećen sam postizanju konstruktivnog, stabilnog odnosa sa Kinom, uključujući krizne komunikacije sa Narodnooslobodilačkom vojskom Kine", rekao je Ostin u govoru, a prenosi Rojters.

Šef Pentagona kaže da je američka strana zainteresovana za održavanje komunikacionih kanala kako bi smanjila tenzije u slučaju mogućih incidenata, dok je sam Ostin želeo da se sastane sa kineskim vojnim zvaničnicima od imenovanja za američkog ministra odbrane u januaru ove godine. Prema Rojtersu, odnosi između zemalja sada su "na najnižem nivou u poslednjih nekoliko decenija". Administracija Bajdena ranije je opisala rivalstvo sa Pekingom kao "glavni geopolitički izazov" veka.

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman bila je u zvaničnoj poseti Kini 25. i 26. jula.

Tamo se sastala sa kineskim ministrom inostranih poslova Vang Jijem. Prema Stejt departmentu, Šerman je "izrazio zabrinutost zbog situacije sa ljudskim pravima u Kini", kao i "ponašanja Pekinga u sajber prostoru, u Tajvanskom moreuzu". U isto vreme, "ponovo je potvrđen značaj saradnje u oblastima od globalnog interesa, poput klimatske krize, borbe protiv širenja droga, neširenja (oružje za masovno uništenje), regionalnih pitanja, uključujući Severnu Koreju, Iran, Avganistan i Mjanmaru ".

Tokom razgovora, kineska strana je upozorila Vašington da se protivi daljem mešanju u poslove Hongkonga, autonomne regije Sinđang Ujgur i drugih unutrašnjih poslova Kine. Takođe je pozvao Sjedinjene Države da ukinu sankcije i preispitaju svoju politiku prema Kini, kao i da "stvore veštačke neprijatelje".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track