KO JE BOLJI, SU-75 ili F-35? Probni pilot opisao kako bi izgledao sukob uzdanica ruske i američke avijacije? VIDEO
Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK, Profimedia

stručno

KO JE BOLJI, SU-75 ili F-35? Probni pilot opisao kako bi izgledao sukob uzdanica ruske i američke avijacije? VIDEO

Planeta -

Probni pilot Anatolij Knišev opisao je mogući scenario bitke između ruskog lakog taktičkog aviona Čekmejt (Su-75) i američkog lovca pete generacije F-35.

„Koliko je meni poznato, Amerikanci su u koncepciji modernizovanog F-35 postepeno ublažili zahteve vezane za manevarske mogućnosti i najviše pažnje su posvetili opštoj dinamičnosti borbenog sistema svog lovca. A kod ruskog Su-75 je obrnuto, tj. izuzetne manevarske mogućnosti su prioritet. Samim tim,’Šah-mat’ stiče veoma važnu prednost u vazdušnoj borbi“, izjavio je Knišev za list „Komsomolьskaя pravda“.

Po njegovim rečima, lovac F-35 može da leti pod napadnim uglom od 50 stepeni, ali ne može istovremeno da izvrši borbeni zaokret, dok Su-75 to može, što mu garantuje prednost u boju.

Pilot je takođe podsetio da oprema ruskog aviona omogućava napad na šest i praćenje 30 vazdušnih ciljeva. Suparnički avion nema te pokazatelje. Pored toga, radar kod Su-75 ima veći domet tako da brže otkriva neprijatelja. Knišev je podsetio da će „Šah-mat“ biti opremljen elementima veštačke inteligencije koja sugeriše algoritam dejstava u borbi.

„Vi biste, naravno, hteli da čujete od mene ovo: ’Ma ja ću Amerikancu da zapržim čorbu!“ Ali ja to ne kažem. Ja samo kažem da će se bitka voditi otprilike istim borbenim avionima, a ishod će zavisiti od pilotovog umeća da izvuče maksimum iz svoje letelice. I tu se nikad ne zna ko će kome zapržiti čorbu“, zaključio je Knišev.

Novi ruski laki lovac Čekmejt razvija brzinu od 1.900 km/č i ima dolet oko 3.000 km. Planirano je da prve isporuke novog lovca sa jednim motorom naručiocima počnu za pet i po godina.

Kurir.rs/Russia Beyond

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track