DEVET DANA, PETORICA KUBANSKIH GENERALA MRTVA Vlasti ćute, Amerikanci nagađaju! Jedni tvrde korona, a drugi da su likvidirani?!
Foto: EPA / Ernesto Mastrascusa

Istina ili još jedna teorija zavere

DEVET DANA, PETORICA KUBANSKIH GENERALA MRTVA Vlasti ćute, Amerikanci nagađaju! Jedni tvrde korona, a drugi da su likvidirani?!

Planeta -

Britanski list Gardijan doneo je zanimljivu, ali pomalo bizarnu i neproverenu vest da je pet penzionisanih kubanskih generala umrlo u poslednjih par dana pod misterioznim okolnostima. Gardijan navodi i da je smrt generala potvrdio i komunistički režim u trenutku dok se ova karispka zemlja suočava sa novom rundom protesta u jeku oandemije.

Gardijan navodi da nema navoda kako su penzionisani generali umrli, ali to naziva zanimljivom floskulom "prljava igra smrti". Među preminulima je navodno i bivši načelnik kubanskog vazduhoplovstva koga SAD terete za obaranje dva putnička aviona 1996. koji su tragali za kubancima koji su na splavovima napuštali zemlju.

Smrt generala više intrigira nego 8.000 novoobolih dnevno od koronavirusa, što je kako navodi britanski list osam puta veća nego početkom jula. Posmatrači kubanskih prilika navode da je pandemija korone najverovatniji uzrok smrti petorice generala, Najmlađi je prema navodima imao samo 57 godina.

Celu stvar intrigira kubanska vlast jer nije dato objašnjenje o tačnom uzroku smrti za bilo koga od petorice generala.

E sad celu priču intrigira Miami Herald-u, koji je prvi objavio tu priču. Oni prema pisanju Gardijana navode da je smrt petorice generala usledila nekoliko dana nakon antivladinih protesta širom Kube, koje se smatraju za najveće demonstracije javnog neslaganja protiv režima u poslednjih nekoliko decenija.

Smrt generala privukla je pažnju i starijeg senatora na Floridi Marka Rubija, čiji su roditelji emigrirali s Kube 1950 -ih, pre komunističke revolucije Fidela Kastra 1959. godine.

„Devet dana. Pet mrtvih generala na #Kubi. Vrlo čudno “, tvitovao je u utorak, prateći raniji tvit u kojem je primetio da su visoki vojni zvaničnici„ nedavno imali neverovatno peh “.

Rubio je bio jedan od najglasnijih političara protiv kubanske vlade na Floridi, koja je utočište za više od 1,5 miliona izbeglica i prve i druge generacije Kubanskih Amerikanaca, koji se pridružio nedavnim protestima u četvrti Mala Havana u Majamiju.

Gardijan navodi da je najpoznatiji od petorice umrlih generala Ruben Martinez Puente (79), bivši načelnik kubanskih vazdušnih snaga koji je optužen u Majamiju 2003. godine, ali nikada nije bio suočen sa suđenjem za incident sedam godina ranije u kojem su poginula dva pilota i dva druga putnika. kada je kubanski vojni avion MiG-29 raketom vazduh-vazduh oborio njihove avione Cesna u međunarodnim vodama.

Martinez Puente je umro 24. jula, objavio je Herald, pozivajući se na memorandum o Revolucionarnim oružanim snagama Kube.

Ostali su, navodi list, uključivali Agustina Pena Porreza, bivšeg šefa istočne vojske Kube, koji je umro 17. jula u 57. godini. U novinama komunističke partije Granma objavljene su fotografije njegove sahrane i citiran tvit kubanskog lidera Miguel Diaz-Kanela koji je rekao da je smrt „tužna vest“.

Marselo Verdecia, penzionisani brigadni general i bivši Kastrov telohranitelj, umro je 20. jula u Santa Klari. Penzionisani brigadni general Eduardo Lastres Pacheco umro je u ponedeljak ove nedelje, a u utorak je na Tvitter nalogu univerziteta u Las Villas -u objavljena smrt penzionisanog brigadnog generala Armanda Choi Rodrigueza (87). Za dvojicu generala Verdeciju i Lastresa Pačeka nisu date godine.

Kurir.rs/Guardian/Miami Herald

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track