PRIMOPREDAJA U TEHERANU: Ebrahim Raisi potvrđen za predsednika IRANA! Glavni zadatak ukidanje američkih sankcija
Foto: EPA / Abedin Taherkenareh

Ceremonija

PRIMOPREDAJA U TEHERANU: Ebrahim Raisi potvrđen za predsednika IRANA! Glavni zadatak ukidanje američkih sankcija

Planeta -

Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei danas je i zvanično potvrdio pobedu Ebrahima Raisija na junskim predsedničkim izborima.

Na svečanosti koja je danas održana u Teheranu pročitana je odluka iranskog vrhovnog verskog lidera Ali Hamneia u kome je zapisano da u skladu sa vojom naroda, mudrom, neumornom, iskusnom i popularnom Raisiju se poverava funkcija predsednika Islamske republike Iran.

Raisi je u svom govoru najavio da će se njegova vlada zalagati da se uklone sankcije SAD i spasavanju iranske privrede i povećanje životnog standarda bez inostrane pomoći.

Na ceremoniji u Teheranu učestvovao je i bivši predsednik Hasan Rohani. Posle današnje svečane ceremonije svečana zakletva Ebarhim Raisija u iranskom parlamentu biće održana u četvrtak, kada se očekuje da novoizabrani predsednik Irana predstavi svoj kabinet.

Poslednje predsedničke izbore u Iranu obležila je najmanja izlaznost od postojanja Islamske Republike Iran. Izbore je obeležilo i isključenje reformističkih i umerenih kandidata. Inače Raisiju Zapad zamera da je za vreme dok je bio u vrhu iranskog pravosuđa bio ogovoran za hapšenje, pa čak i likvidacije brojnih disidenata.

Za Raisija se kaže da je ekstremni desničar i važi za ultra konzervativca, koji je više puta kritikovao politiku Hasana Rohanija, a posebno njegovu umerenu politiku u vezi sa nuklearnim sporazumom sa Zapadom.

Kako poznavaoci prilika u Teheranu navode, glavni zadatak novog konzervativnog predsednika i njegove administracije biće suočavanje sa ekonomskim problemima, uklanjanjem američkih sankcija koje su pogodile posebno proizvodnju nafte, ključne iranske izvozne sirovine.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track