Najnovije vesti

EPILOG INCIDENTA U OMANSKOM ZALIVU: Otmičari napustili brod kod obala UAE, Teheran negirao umešanost
Foto: Youtube/Printscreen

potencijalna otmica

EPILOG INCIDENTA U OMANSKOM ZALIVU: Otmičari napustili brod kod obala UAE, Teheran negirao umešanost

Planeta

Britanski zvaničnici saopštili su danas da su otmičari koji su se ukrcali na brod kod obala Ujedinjenih Arapskih Emirata u Omanskom zalivu napustili plovilo, bez više detalja i objašnjenja

Direkcija za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO) saopštila je da je incident, koji je noćas opisala kao "potencijalnu otmicu" završen i da je brod "bezbedan".

Britanci nisu naveli o kom brodu je reč ali su pomorska obaveštajna firma Drajad Global i kompanija zadužena za pomorske poslove Lojd naveli da je reč o "Asfalt Princesu", brodu koji je plovio pod panamskom zastavom, prenosi Indipendent.ie.

Satelitski snimci pokazuju da se Asfaltna princeza polako kretala ka iranskim vodama i luci Jask da bi potom promenila kurs i krenula ka Omanu.

Za sada zvanično nije poznato ko je odgovoran za pokušaj otmice broda, niti koji je tačno brod bio na meti, a dva trgovačka teretna broda koja su se našla nadomak obala Ujedinjenih Arapskih Emirata juče su emitovala upozorenja da su pod nejasnim okolnostima izgubili kontrolu upravljanja brodovima.

Tanker za naftu "Golden Brilliant" i teretnjak "Kamdinu" prijavili su da nemaju kontrolu nad kormilom, tri izvora iz britanske vojne službe za nadzor pomorskih operacija juče su rekli Rojtersu da su teretnjak "Asfalt Princes" zarobile pro-iranske snage u zalivu kod obale UAE, a britanska pomorska trgovinska agencija izvestila je o "potencijalnoj otmici".

List Vašington post je preneo ranije da su četiri broda prijavila probleme sa upravljanjem.

Iranska revolucionarna garda negirala je da su iranske snage ili saveznici bili uključeni u akciju protiv bilo kakvog broda u blizini obale UAE i poručila je da je ovaj incident izgovor za neprijateljske akcije protiv Teherana.

Incident se dogodio u trenutku povećanih tenzija između Irana i Zapada zbog zastoja u obnavljaju nuklearnog sporazuma i nakon što se trgovačka plovidba u ovom regionu našla na udaru kada su SAD, Velika Britanija i Izrael okrivili Iran za napad na tanker kod obale Omana u kojem su poginule dve osobe, a Teheran je negirao svoju umešanost.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja