ZAPLENJENE PODMORNICE, BRODOVI, AVONI U policijskoj akciji "Orion" otkriveno 400 tona kokaina!
Foto: EPA

BOGAT PLEN

ZAPLENJENE PODMORNICE, BRODOVI, AVONI U policijskoj akciji "Orion" otkriveno 400 tona kokaina!

Planeta

U operaciji koja je pokrenuta 2018. učestvuju policije 39 zemalja. Uhapšeno je 539 osoba, a zaplenjeno 69 brodova, tri mini-podmornice i pet aviona

Uništavanje plantaže koke
Uništavanje plantaže koke foto: Screenshot Daily mail video

U Kolumbiji je od 15. maja do 30. juna ove godine zaplenjeno čak 116 tona kokaina, dok je 539 osoba uhapšeno! Droga je zaplenjena u kopnenim i vazduhoplovnim operacijama na Karibima, Pacifiku i u Atlantiku, navele su kolumbijske vlasti, otkrivajući da je u pitanju operacija "Orion", u kojoj zajednički učestvuju policije i armije 39 zemalja.

Zaplenjeno je i 158 tona marihuane

U pitanju je operacija koja je pokrenuta 2018. godine i dosad je u njoj zaplenjeno 400 tona kokaina i 158 tona marihuane.

Bivši predsednik - Uribe pod istragom

Vrhovni sud Kolumbije vodi istragu protiv bivšeg predsednika države Alvara Uribea, koji je, dok je bio na vlasti, priznao da je sarađivao sa zloglasnim kartelom Medelin. Upravo je Uribe politički mentor sadašnjeg predsednika kolumbije Dukea, zbog čega mnogi sumnjaju da politički vrh zemlje ima iskrene namere u ratu protiv trgovine drogom. Navodno je Uribe umešan u pranje novca kojim je finansirana predsednička kampanja na izborima 2018, na kojima je Duke pobedio.

- Uhapšeno je 539 osoba različitih nacionalnosti. Zeplenjeni su 69 brodova, tri mini-podmornice i pet aviona. U pitanju je dobro koordinirana, multinacionalna operacija "Orion", koja je u sedmoj fazi. Ovi rezultati pokazuju da samo zajedno možemo efikasno da se suprotstavimo trgovini drogom - rekao je Ivan Duke, predsednik Kolumbije.

Španska policija sa zaplenjenom drogom
Španska policija sa zaplenjenom drogomfoto: Printscreen YouTube

U ovoj operaciji učestvuju policijske snage Nemačke, Argentine, Brazila, Kanade, Čilea, Kostarike, Ekvadora, SAD, Španije, Francuske, Holandije, Paname, Paragvaja, Perua i drugih... Prema zvaničnim podacima Ujedinjenih nacija, Kolumbija je i dalje najveći svetski proizvođač kokaina. U ovoj zemlji se koka, biljka od koje se preradom dobija kokain, gaji na 143.000 hektara. U pitanju su ilegalne plantaže na kojima se godišnje proizvede oko 1.228 tona kokaina.

Zarada je zagarantovana - Cene se razlikuju

Prema poslednjem izveštaju UN, cene kokaina se veoma razlikuju od zemlje do zemlje. Gram ove droge je najjeftiniji upravo u Kolumbiji, koja je najveći svetski proizvođač (oko 3,5 dolara za gram), dok je njegova cena u Sjedinjenim Državama, koje su najveći potrošač, oko 80 dolara za gram. Najskuplji je gram kokaina u Kuvajtu i košta oko 330 dolara. Ogromna razlika u ceni upravo je ono što trgovinu drogom čini unosim zanimanjem i na čemu karteli zarađuju milijarde dolara.

Predsednik Ivan Duke je od dolaska na vlast 2018. najavio da će uništiti plantaže i laboratorije za pravljenje kokaina do 2023.

Izveštaj UN

Prema izveštaju UN, gotovo polovina plantaža koke u Kolumbiji nalazi se u zaštićenim područjima kao što su nacionalni parkovi i rezervati, u kojima živi domorodačko stanovništvo. Posebno je ugroženo područje na granici sa Venecuelom, gde operišu naoružane grupe i trgovci drogom. U Kolumbiji je dosad u sedam navrata pokretana akcija uništavanja koke iz vazduha, ali su rezultati izostali. Amerika, koja je najveći finansijer svetskog rata protiv droge, ujedno je i najveći svetski potrošač kokaina.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track