SZO POZVALA NA MORATORIJUM NA TREĆU DOZU VAKCINE: Mnogo siromašnih država čeka na prvu dozu! Pomozimo da je i oni dobiju
Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Do kraja septembra

SZO POZVALA NA MORATORIJUM NA TREĆU DOZU VAKCINE: Mnogo siromašnih država čeka na prvu dozu! Pomozimo da je i oni dobiju

Planeta -

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je na moratorijum na treću dozu vakcine protiv kornavirusa, jer brojne siromašne države još uvek čekaju na prvu dozu. Više država uvodi treću dozu ili to planira, zbog čega je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus kritičan.

"Države sa višim prihodima su razdelile 100 doza na 100 stanovnika", rekao je Tedros Adanom Gebrejesus

"Sa druge strane države sa niskim prihodima podelile su 1,5 dozu na 100 ljudi, i njima nedostaju vakcine. Hitno trebamo preumerenje, da više vakcina dođe u države sa niži i ne u one sa višim prihodima", naglasio je on.

SZO se zato zalaže da bi uveli moratorijum na treću dozu i to do kraja septembra , dokle ne bude vakcinisano 10 posto ljudi u svim državama na svetu, piše slovenački portal 24ur.

U više država su se odlučili za treću dozu protiv COVID-19, zbog toga što imunitet sa vremenom opada i sa time žele da zaštite svoje stanovništvo, između ostalog za davanje treće doze odlučili su se Mađarska i Izrael, a u septembru slediće i Nemačka.

Američki farmaceutski gigant Fajzer i nemačka kompanija BioNTech prošlog meseca su obavestili, da će regulatore zamoliti za odobrenje treće doze vakcine protiv koronavirusa, koji bi povećao zaštitu vakcinisanih pred zarazom koronavirusom, a posebno pred novim verzijama.

Evropska komisija je odobrila ugovor o nabavci vakcine protiv kronavirusa farmaceutske kompanije Novavaks u zadnjem kvartalu ove godine. Ugovor predviđa kupovinu do 100 milionadoza vakcine i mogućnost kupovine dodatnih 100 miliona doza. To je sedmi ugovor EU sa farmaceutskim kompanijama. Vakcinu Novavaksa mora inače još da odobri Evropska agencija za lekove EMA. Vakcina je od februara ove godine u procesu provere EME sa ciljem odobravanja njegove upotrebe na evropskom tržištu.

EU je do sada zaključila ugovore o kupovini vakcine portiv COVID-19 sa kompanijama BionTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV, Sanofi-GSK in CureVac. Vakcine prve četiri kompanije je EMA odobrila za upotrebu u EU. U toku su razgovori o zaključenju ugovora sa preduzećem Valneva.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track