SEZONA POŽARA POTRAJAĆE NEDELJAMA Naučnici u strahu od otapanja permafrosta u Sibiru
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

dim stigao do severnog pola

SEZONA POŽARA POTRAJAĆE NEDELJAMA Naučnici u strahu od otapanja permafrosta u Sibiru

Planeta -

Letnji šumski požari već su prouzrokovali rekordna emitovanja CO2 u ruskoj sibirskoj regiji Jakutiji, a sezona požara potrajaće nedeljama, objavila je u sredu evropska agencija Kopernikus.

Stručnjaci strahuju da bi požari, izazvani vrućinama, mogli da otope permafrost i oslobode još više ugljen-dioksida koji se nalazi u smrznutoj tundri.

Ovogodišnji požari do sada su u Jakutiji progutali više od 4,2 miliona hektara, a dim je ove nedelje stigao sve do Severnog pola.

Emisije štetnih gasova od juna iznose više od 505 megatona ekvivalenta ugljen-dioksida, procenjuje Kopernikus, program EU za posmatranje Zemlje.

Sibir, Rusija, požar
foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

To je već više od prošlogodišnjeg rekorda od ukupno 450 megatona za celu požarnu sezonu, rekao je naučnik Kopernikusa Mark Parington.

Jakutija se nalazi u severoistočnom Sibiru i najveća je ruska regija poznata po tundri i oštrim zimama. Da je nezavisna, bila bi osma najveća zemlja na svetu.

Sibir, požar, ruski vatrogasci, šumski požar, 0610915112
foto: Maxim Slutsky / TASS / Profimedia

Iako su šumski požari deo prirodnog šumskog ciklusa u tom području, naučnici su zaprepašćeni razmerima i intenzitetom požara poslednjih godina.

To se podudara sa jakim zagrevanjem Arktika gde prosečne temperature rastu više od tri puta brže nego u ostatku sveta.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track