ŠTA BI FIDEL KASTRO REKAO NA POTEZ NASLEDNIKA DA JE ŽIV! Kuba dozvolila privatna preduzeća do 100 zaposlenih
Foto: EPA / Ernesto Mastrascusa, YT/Printscreen, Shutterstock/StringerAL

iz komunizma krenuli ka kapitalizmu

ŠTA BI FIDEL KASTRO REKAO NA POTEZ NASLEDNIKA DA JE ŽIV! Kuba dozvolila privatna preduzeća do 100 zaposlenih

Planeta -

Naslednik braće Kastro Fidela i Raula, novoizabrani predsednik ove male karpiske ostrvske države Miguel Diaz Kanel saopšti je da je Kuba preduzela odlučne korake u smeru obonove svog ekonomskog modela, koji će biti kao je saopšteno u petak značajno drugačiji od onoga što je bilo od 1960. godine, gde su preduzeća u vlasništvu države.

Kubanka komunistička vlast je posle masovnih protesta ozaknila mogućnost da Kubanci mogu da osinvaju mala, srednja i velika privatna preduzeća. Po toj odluci dozvoljena su preduzeća do 100 zaposlenih, javlja RTV SLO

Kritičari nagoveštavaju da je vlada ubrzala uvođenje novog ekonomskog modela na ovom području zbog protesta koji su pogodili ovu karpisku državicu krajem jula ove godine.

Prostesti su usledili pošto se kubanska vlada loše odazvala na pandemiju koronavirusa, a usledili su i zahtevi za političkim promenama. U tim protestima jedan čovek je ubijen, a više desetina njih je uhapšeno.

Dok su trajali protesti jula ove godine vlasti su saopštile da će putnicima, koji dolaze u državu dozvolit da sa sobom donose hranu i druge potrepštine bez plaćanja uvoznih carina.

Najveći problem KUbe ipak ostaje pandemija zbog čega je turizam, koji je najvažnija grana kubanske privrede prtrpeo najveće posledice, posbeno prošle godine. Drugi važan izvor prihoda je i šećerna trska. A kako javljaju mediji ovogodišnji prinos je bio slabiji od prošlogodišnjeg.

Inače valja napomenuti da ekonomski emabrgo koji su SAD nametnule ovoj ostrvskoj karipskoj državici posle nacionalizacije kompanija SAD koje je sproveo preminuli lider Fidel Kastro po dolasku na vlast i dalje su na snazi.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track