PRVE PROCENE: Štete razornih poplava u Nemačkoj dosežu skoro 30 milijardi evra
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

stradalo najmanje 190 ljudi

PRVE PROCENE: Štete razornih poplava u Nemačkoj dosežu skoro 30 milijardi evra

Planeta -

Štete izazvane katastrofalnim poplavama u julu u Nemačkoj verovatno će doseći 26 milijardi evra, izjavio je kancelarski kandidat konzervativaca Armin Lašet.

"Prema prvim procenama, samo u saveznoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji ukupna šteta penje se na više od 13 milijardi evra", rekao je predsednik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i premijer te pokrajine, koju su pogodile nezapamćene poplave.

U Falačkom Porajnju, saveznoj pokrajini koja je najgore stradala, "očekujemo sličan, ako ne i veći iznos pomoći", dodao je na vanrednoj sednici pokrajinskog parlamenta Severne Rajne-Vestfalije.

1 / 7 Foto: EPA / CHRISTOF STACHE

Razorne poplave koje su 14. i 15. jula pogodile zapad Nemačke odnele su najmanje 190 života.

U Severnoj Rajni-Vestfaliji oštećeno je više od 150 škola i 200 vrtića, brojne lekarske ordinacije i 50 apoteka, rekao je Lašet opisujući razmere najgore prirodne katastrofe koja je pogodila tu saveznu državu od osnivanja federalne Zapadne Nemačke nakon Drugog svetskog rata.

CDU na meti kritika

Lašet je rekao da stradali mogu računati na solidarnost ostalih Nemaca, dok šesnaest saveznih pokrajina i savezna vlada pripremaju sveobuhvatan plan pomoći u obnovi stradalih područja.

Armin Lašet
foto: EPA / Sascha Steinbach

"Radimo na planu obnove koji se meri u milijardama evra", rekao je kandidat za naslednika kancelarke Angele Merkel. "Sve pokrajine su spremne da daju svoj doprinos" kako bi se prikupilo tih 20 do 30 milijardi evra, izjavio je.

Konzervativci vode u anketama uoči parlamentarnih izbora 26. septembra na kojima će se birati naslednik ili naslednica Angele Merkel, koja će se povući nakon šesnaest godina kancelarske dužnosti.

CDU se našao na meti kritike zbog načina upravljanja katastrofalnom poplavom koja je, uz ljudske žrtve, prouzrokovala ogromnu štetu, odnosila kuće i uništila čitave opštine, naročito u dolini Ahr.

Nemačka želi da izvuče pouku iz ove tragedije i razmišlja kako će usavršiti sistem uzbune na prirodne nepogode, uključujući slanje sms poruka upozorenja.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track