TELO NESTALE PLANINARKE PRONAŠAO NJEN DEČKO: Misteriozna smrt na Pirinejima dobila novi zaplet, sumnja se i na ubistvo FOTO, VIDEO
Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

LOBANJA PRONAĐENA 12 dana RANIJE

TELO NESTALE PLANINARKE PRONAŠAO NJEN DEČKO: Misteriozna smrt na Pirinejima dobila novi zaplet, sumnja se i na ubistvo FOTO, VIDEO

Planeta -

Telo Ester Dingli, britanske planinarke koja je nestala na Pirinejima krajem prošle godine, pronašao je njen dečko u blizini mesta gde je pre dvanaest dana otkrivena njena lobanja.

Den Kolgejt došao je do strašnog otkrića nakon što je pretražio pešačke rute kojima se 37-godišnja planinarka kretala, objavio je danas.

"Juče popodne, 9. avgusta, telo i oprema Ester Dingli pronađeni su na Pirinejima, u blizini mesta gde je pre dve nedelje otkrivena njena lobanja, rekao je 38-godišnji Den, prenosi Dejli mejl.

Ester je nestala 22. novembra dok je bila na samostalnom pešačenju po Pirinejima. Njen dečko Kolgejt je 24. novembra prijavio da je nestala, samo dan pre kraja njenog putovanja, nakon čega je pokrenuta masovna potraga koja je u decembru obustavljena zbog pogoršanja vremena, ali je nastavljena u proleće. Ljudski ostaci, za koje je kasnije potvrđeno da su deo Esterine lobanje, pronađeni su pre dve nedelje.

Ovo otkriće usledilo je nekoliko sati nakon što su francuski istražitelji objavili kako je moguće da je Ester ubijena i da "ne odbacuju nijednu mogućnost" o uzroku njene smrti.

Tim forenzičkih stručnjaka i gorska služba spašavanja poslati su na mesto gde su pronađeni Esterini ostaci kako bi "označili mesto događaja i vratili Esterine ostatke", stoji u današnjem saopštenju.

Kriminalistička istraga

"U ovoj fazi kao uzrok njene smrti smatra se nesreća, s obzirom na lokaciju i druge ranije naznake. Potpuna istraga je u toku kako bi se potvrdili svi detalji ove tragedije", dodaje se.

"Porodica je i dalje neizmerno zahvalna na svim naporima policijskih službenika koji pokušavaju da utvrde tačne okolnosti Esterine smrti.

Policija je sinoć prvi put javno rekla kako ne isključuju mogućnost da njena smrt možda nije bila nesreća.

Ester Dingli, planinarka, 0626416819
foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Kristof Amunzategju, francuski tužilac koji je vodio istragu, rekao je za The Sun kako je "cilj utvrditi tačne okolnosti njenog nestanka".

"Da bismo saznali šta se dogodilo, odnosno radi li se o nesreći ili o kaznenom delu, ostavili smo sve mogućnosti otvorene", rekao je.

Ester je nestala na planinskom prevoju na granici Francuske sa Španijom, južno od mesta Bagnères-de-Luchon. Staza kojom se kretala poznata je kao Puerto de la Glera. 37-godišnjakinja je u vreme nestanka imala brojnu opremu, uključujući jarkocrveni i sivi ranac i prepoznatljivi žuti šator.

Lobanja na prevoju

Nakon što su španski planinari na prevoju prošlog meseca otkrili delove Esterine lobanje, opet je pokrenuta potraga za njenim ostacima i opremom. Istražitelji su sugerisali da je ostatke, na mesto gde su pronađeni, možda premestila neka divlja životinja, nakon što je planinarka poginula pri padu.

"Sve ukazuje na to da je kosti na mesto na kojem su pronađene nedavno premestila životinja", rekao je policijski načelnik Žan-Mark Bordinaro.

Ester Dingli, planinarka, 0626416790
foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Dingli je planirala samostalno da propešači od španskog grada Benaskea do Pik de Sovegarde, vrha planine na Pirinejima, do kojeg je stigla 22. novembra. Tada je svom dečku preko WhatsAppa poslala fotografiju, što je bio njihov poslednji kontakt.

Ester je tada videlo nekoliko svedoka, uključujući olimpijskog španskog skijaša. Odatle je Ester planirala da propešači između Port de la Gléréa i Port de Venaskea, rute nešto duže od 12 kilometara, pre nego što se spusti sa planine.

Međutim, nakon dva dana bez kontakta, Kolgejt je 24. novembra prijavio da je Ester nestala, samo dan pre nego što je njeno putovanje trebalo da se završi. Nakon toga pokrenuta je masovna potraga u kojoj su učestvovali i Den i njena majka Ria Brajant.

Poslednja poruka

Kolgejt nije verovao u teoriju da je Ester možda preminula nakon što se povredila tokom samostalnog planinarenja, budući da je bila iskusna planinarka koja ne bi trebalo da ima problema sa rutom kojom se kretala. U svojoj poslednjoj poruci koju je poslala dečku, Ester je napisala: "Možda ću se zaustaviti u Francuskoj, nadam se da utočište Venaske ima zimsku sobu. Javiću ti se kad budem mogla, volim te".

Kolgejt je napisao izveštaj na 23 stranice o Esterinim planovima puta, a koje je uključivalo i spavanje u planinarskom utočištu.

"Čovek kojeg je Ester upoznala 19. novembra rekao je kako joj je on sugerisao ovu rutu kroz Francusku, između Port de Venaskea i Port de la Glere. Nema razloga pomisliti da se Ester nije držala ovog plana, napisao je Kolgejt.

U odlomku pod naslovom 'Esterina planirana ruta', napisao je kako je došla do planinarskog utočišta u Francuskoj i tamo prespavala pre nego što je nastavila pešačenje kako bi se vratila na početno polazište u Španiji.

"Njena daljnja ruta uključivala bi silazak na sever prema Hospice de France, ravan hod prema zapadu oko Imperatrice Waya i uspon na jug do granice u Port de la Glere. Od granice ruta se spušta nazad prema Hospital de Benasque, objasnio je.

"Ova ruta bila bi u okvirima Esterinih sposobnosti za jednodnevno pešačenje, a osim toga imala je šator i opremu za kampovanje, koju je znala da koristi.

Diplomirali na Oksfordu

"Udaljenost je bila 16 km sa 1.100 metara uspona, pet do sedam sati pešačenja. Vreme je u ponedeljak bilo izvrsno. Ruta je vrlo očigledna, gotovo je nemoguće izgubiti se. Cela ruta je dobro napravljena i staza se lako sledi. Iako je Ester upozorila porodicu da je na tom području slab signal, on je na francuskoj strani bio vrlo dobar. Pola sata nakon što napusti utočište, trebalo je da Ester bude u mogućnosti da koristi svoj mobilni većinu ostatka dana", rekao je.

Ester i Den, koji su diplomirali na Oksfordu, inače su godinama u kamperu putovali Evropom nakon što su odlučili da napustie svoje karijere i dom u Duramu u severoistočnoj Engleskoj.

Kurir.rs/Daily mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track