LUTANJE 14 SLONOVA IZAZVALO GLAVOBOLJU Iseljeno 150.000 ljudi, šteta procenjena na milion evra! Angažovano i 25.000 policajaca
Foto: Printscreen Twitter/CNN/CCTV

Haos u provinciji junan

LUTANJE 14 SLONOVA IZAZVALO GLAVOBOLJU Iseljeno 150.000 ljudi, šteta procenjena na milion evra! Angažovano i 25.000 policajaca

Planeta -

Vlasti provincije Junan u Kini zbog lutanja krda od 14 slonova, da bi izbegli nepoželjne susrete ljudi i životinja morali su privremeno da isele 150.000 ljudi, a stanovnicima kroz čije njive i sela prošla džinovska družina isplate štetu u vrednosti više miliona evra, a za pratnju ugrožene vrste angaživano je čak 25.000 policajaca.

Slonovi, krdo, Junan
foto: Printscreen Twitter/CNN/CCTV

Vlasti kineske jugozapadne provincije Junan zbog lutanja krda od 14 azijskih slonova koji su se udaljili iz nacionalnog parka iz straha da ne bi došlo do mogućih bliskih susreta sa ovim životinjama, na putu od samog početka prati 25.000 policajaca, koji kretanje slonovske družine osim kopneno prate i sa dronovima, piše portal 24ur.

Kada se krdo 14 slonova približila naseljenim mestima, vlasti su privrmeeno iselile stanovništvo nekoliko sela i manih mesta, kako bi sprečili moguće incidente. U zadnjim mesecima lutanja slonova iz svojih kuća evakuisali su preko 150.000 ljudi.

Slonovi, krdo, Junan
foto: Printscreen Twitter/CNN/CCTV

Ove zakonom zaštićene životinje rezervat u Junanu napustile su pre 17 meseci. U tom vremenu slonovi su odlutali nekih 500 kilometara daleko od svoje kuće, a tokom svog lutanja prelazili su njive, sela i manje gradove. Brojnim seljanima su pokupili prinose u ukupnoj vrednosti više miliona evra, a čak su oštetili i neke objekte.

Juna meseca došli su da predgrađa Kunminga, glavnog grada provincije Junan. Vlasti su prvo neuspešno pokušali da krdo preusmere nazad u prirodni rezervat Mengjangzi, a slonovska družina se odlučila ipak da je vreme da se vrate u svoje prirodno okruženje. U nedelju uveče krdo je bilo udaljeno nekih 200 kilometara od rezervata.

Stručnjaci kažu da im sasvim nije jasno zašto su slonovi napustili svoje stanište i odlučili se na tako dugo putovanje. Jedna od teorija je da krdo sa puta poveo je neiskusni vođa krda, međutim neki stručnjaci smatraju da su ipak slonovi možda odlučili da potraže novi životni prostor.

Inače, azijski slon je ugrožena životinjdska vrsta. U Kini u diviljni živi oko 300 primeraka ovih životinja. Najviše na jugu u provinciji Junan.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track