KORONA U AUSTRALIJI Vlasti razmišljaju o još vojnika na ulicama Sidneja! Policija samo piše kazne prekršiocima karantina
Foto: Printscreen Youtube

Borba protiv pandemije

KORONA U AUSTRALIJI Vlasti razmišljaju o još vojnika na ulicama Sidneja! Policija samo piše kazne prekršiocima karantina

Planeta -

Gradske vlasti Sidneja razmišljaju o raspoređivanju dodatnih vojnika na ulicama Sidneja kako bi odvratili sve potencijalne prekršioce zaključavanja koje je u toku jer se virus počeo da širi i po periferiji. Posle Sidneja u karantinu još nedelju dana biće i stanovnici Melburna.

Naime, kako javlja RT još tri oblasti u Sidneju su stavljene u četvrtak pod ključ, pa je tako ukupan broj okruga u Sidneju koji su zaključani povećan na 12.

Premijerka savezne države Novi Južni Vels Gladis Berejiklan izjavila je da je priduženje mera zaključavanja neophodno uprkos činjenicda u nekim okruzima tokom noći zabeležen je samo jedan slučaj obolelih, piše RT.

"Insistiraću na tome da se ograniči kretanje, jer je to potrebno kako bi se sprečilo ubrzano širenje".

Kako bi dovela u red one koji prkose pravilima zaključavanja, Berejiklian je rekla da očekuje da će komesar državne policije zatražiti dodatnu vojnu pomoć u patroliranju skoro praznim ulicama.

Portparol ministra odbrane Piter Duton potvrdio je da će vladini funkcioneri uskoro podneti službeni zahtev za povećanje broja vojnika na ulicama Sidneja.

Policija u Sidneju pojačala je mere zatvaranja nakon što je australijska savezna država Novi Južni Vels zabeležila rekordan dnevni porast infekcija Kovidom Zasad je nejasno koliko će se vojnika pridružiti 580 nenaoružanih pripadnika vojske koji su već raspoređeni u gradu. Kao deo tekućih mera, državna policija je u poslednja 24 sata izrekla 407 kazni, uključujući 176 zbog toga što nisu nosili masku.

Sidnej inače u izolaciji zbog novih slučajeva koronavirusa žive u izolaciji od 26. juna. Stroge mere koje su uvedene, kao bi se sprečio nagli porast broja zaraženih su urodile plodom u smislu smanjenja broja zaraženih.

U četvrtak Novi Južni Vels prijavio je 345 novoobolelih i dva smrtna slučaja. Kako je saopšteno oba preminula pacijenta su bila muškarci stari oko 90 godina.

Karantin je produžen i za stanovnike Melburna i to za nedelju dana. Za širenje virusa optuženi su prekršioci karantina. Na to se osvrnuo zamenik šefa polciije Mik Viling koji je opomenuo stanovnike da se ne ponašaju nepromišljeno i da se pridržavaju epideimoloških preporuka.

„Samo ove nedelje videli smo osobu koja putovaka u Parkes bez razumnog opravdanja“, rekao je on.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track