95 GODINA OD ROĐENJA FIDELA KASTRA Video je leđa jedanaestorici predsednika SAD, a na njega je CIA izvela 637 atentata!
Foto: Profimedia

Duh maksimo lidera i dalje živi

95 GODINA OD ROĐENJA FIDELA KASTRA Video je leđa jedanaestorici predsednika SAD, a na njega je CIA izvela 637 atentata!

Planeta -

Da je Fidel Kastro ostao u životu danas 13. avgusta 2021. slavio bi 95 rođendan. Mit o Fidelu pet godina posle smrti i dalje živi, doduše pandemija je uticala na to da nekako senka na njega počne da bledi, a Kubanci zatraže na ulici prava, protiv kojih se on borio i nazivao imperijalizmom.

I dok se iz politike povukao i njegov najmlađi brat Raul Kastro, sa čime je okončana vladavina familije Kastro ovom ostrvskom državicom, koja traje od 1. januara 1959. godine, Kuba više nije ista.

Ono što se smatralo bogohulno, kao rasad kapitalizma je upravo posejalo seme u "komunističkom raju". Fidelovom i Raulovom nasledniku Migelu Diasu Kanelu zapala je ta "čast" da mora da obuzda masu i spreči nerede s obzirom na oslabljenu ekonomiju i podbacivanje prinosa šećera i manjka turista zbog pandemije koronavirusa. A ako se tome doda i smrt petorice generala, od kojih je jedan bio dugogodišnji telohranitelj Fidela Kastra, s pravom se postavlja pitanje kako bi on reagovao na sve ovo.

Fidel Kastro, Kuba, rođendan
foto: Profimedia

Nije nikakva tajna da je i u vreme vladavine Fidela Kastra bilo nezadovoljstva njegovom politikom, lošom ekonomskom situacijom, posebno 1990 tih posle raspada SSSR-a kad je Kuba doživela najteže vreme pritisnuta sankcijama i ostavljena od svih. Tad se Fidel Kastro nije ustručavao da sedne u terenac i da se pojavi pred masom, koja se sklanjala. Fidel je sa istim žarom i kad je bio barbudos na Sijera Maestri suočio sa narodom i znao da nezadovoljstvo pokrene u svoju korist. Koliko će Fidelov naslednik Miguel ići tim putem ostaje da se vidi i za sad to je nagađanje.

Rođenje Maksima lidera

Fidel Kastro Ruz rođen je na današnji da 13. avgusta 1926 godine u mestu Biran na istoku kubanskog ostrva. Zaparavo tu se nalazi i njegovo porodično imanje Valje de Pikadura, koje je Kastro prebacio u državne ruke. Zapravo Kubanci kažu da se upravo nad Fidelovom porodičnom imovinom i nekih 12.000 hektara pod šećernom trskom kalila kubanska revolucija. Zbog toga se razišao sa svojom setrom, koja je napustila Kubu i postala njegov vatreni protivnik, dok su dvojica braće Raul i Ramon odlučila za Fidela. Raul je pre nego što je postao predsednik Kube bio dugogodišnji ministar odbrane, dok je mongo bio upravnik zadruge koja je formirana na imaju porodice Kastro.

Fidel Kastro, Kuba, rođendan
foto: Profimedia

Kastrov otac Anhel je na Kubu stigao iz Galicije na kraju 19. veka. On je na kubi bio dva puta prvo kao najamnik špnakse krune, a onda posle gubitka ovog ostrva vratio se u Španiju. Pošto tamo nije bilo ničeg odlučio je da se vrati na kubu. Svoj put počeo je kao najamni radnik, da bi na kraju postao latifnudrista. Fidelov otac upoznao je njegovu maju Linu kada je njoj bilo 26 godina. Anhel i Lina venčali su se tek posle Fidelovog rođenja. Inače Fidel je završio katoličku školu, a kasnije i Pravni fakultet u Havani. Politika ga je od najranijeg perioda strašno zanimala i obeležila je čitav njegov život.

Kad bi se ispričale sve priče o Fidelu Kastru teško da bi bilo dovoljno prostora. o tome bi se moglo napisati hiljade i hiljade tekstova .

1 / 8 Foto: Profimedia

Karijera

Iako umalo nije izgubio glavu u jurišu na Kasarnu Monkada i kad je uhapšen i procesuiran. Fidel se nije predavao. Zakleo se da će se osvetiti svom zakletom neprijatelju Flugensiju Batisti, koji je 1. januara 1959 zbrisao sa Kube u Dominikansku republiku, a onda na Floridu. Kastro koji je otišao u Meksiko u kratkotrajni egzil sa jahtom "Granma"vratio se sa "barbudosima" na Kubu. Od 81 borca preživelo je njih 16 koji su osvojili vlast na Kubi munjevito.

Ono po čemu će Fidel Kastro ostati upamćen je i to što je sprečio invaziju antikastrista na Kubu u čuvenom Zalivu svinja 19611. Upravo ta invazija CIA i plaćenika Fidela je gurnula u ruke Sovjetskog Saveza, pa umalo nije 1962 došlo do nukelarnog okršaja dve super sile.

Fidel Kastro, Kuba, rođendan
foto: Profimedia

Kastro će ostati zapamće i po tome što je čak 11 predsednika SAD video leđa. Smrt je došla kad je pobedio Donald Tramp na predsedničkim izborima. Takođe fidel je i apsolutni rekorder po broju atenta CIA koje je preživeo. Bilo ih je tačno 637. Kastro je na svet glasine o njegovoj smrti odgovarao u stilu: " i kad jednog dana zaista umrem, mnogi neće poverovati da sam mrtav". I odista bilo je tako. Mnogi kad je umro tog 26. novembra 2016. godine nisu verovali da je on mrtav. Uprkos smrti njegov duh je i dalje prisutan kako na Kubi, tako i širom sveta. Pred kraj njegovog života bio je inspiracija mnogim levičarskim liderima Latinske Amerike...

Da li će Kastrov duh i dalje biti prisutan i jak na Kubi i u naredom periodu ostaje da se vidi.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track