OD SIROMAŠNE DEVOJČICE DO UTICAJNE POLITIČARKE Ko je Keti Hokul koja će postati prva žena guverner Njujorka?
Foto: Lev Radin / Zuma Press / Profimedia

doćiće na mesto endrjua kuoma

OD SIROMAŠNE DEVOJČICE DO UTICAJNE POLITIČARKE Ko je Keti Hokul koja će postati prva žena guverner Njujorka?

Planeta -

Keti Hokul biće prva žena guverner Njujorka nakon što je Endrju Kuomo podneo ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje koje on negira.

Hokulova će za samo dve nedelje preuzeti mesto guvernerke u četvrtoj najmnogoljudnijoj američkoj državi, prenosi BBC.

Njen prethodnik je ovu 62- godišnjaku iz oblasti Bafalo u državi Njujork opisao kao pametnu i kompetentnu.

Keti Hokul
foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Ona se pridružila guvernerovom timu 2014. godine, prenosi BBC.

Hokulova je rođena kao Ketlin Meri Kortni 1958. godine. Ona je iz radničke porodice, a njeni baka i deda su pobegli od siromaštva u Irskoj i napravili svoj dom u Njujorku.

Na njenoj veb stranici stoji da je "odrasla u irskoj katoličkoj porodici sa plavim okovratnicima (pripadnika društvene grupe koji za život zarađuje radeći posao koji ne zahteva stručne kvalifikacije) u Bafalu koja joj je ulila duboku strast prema javnim službama i aktivizmu".

Njen otac, Džek Kortni, bio je siromašni radnik u čeličani koji je kasnije postao predsednik IT kompanije.

Ona je pre nekoliko nedelja na svom Tviter nalogu čestitala rođendan svom ocu napisavši: ''Rođen u siromašnoj porodici irskih imigranata, živeo je sa mojom amom u prikolici, radio kao radnik u čeličani. Ali sa diplomom koledža, jakom radničkom etikom i pozitivnim stavom...postao je predsednik IT kompanije. Mislim da se isplati težak rad.''

Keti Hokul
foto: EPA-EFE/Peter Foley

Ona je jedna od šestoro dece, a stekla je dve diplome dva univerziteta. Diplomirala je na Univerzitetu u Sirakuzi, a diplomirala pravo na Katoličkom univerzitetu u Americi. Od tada je počela da radi kao pomoćnica u Kapitol hilu i radila je na lokalnim pozicijama pre nego što je izabrana u Kongres.

Takođe, ona je bila tokom svoje karijere i zagovornik žena koje su se suočile sa porodičnim i seksualnim nasiljem. Ona je vodila Kuomovu kampanju "Dosta je bilo" za borbu protiv seksualnog napada na fakultetima.

Godine 2006. sa majkom i tetkom osnovala je i ''Ketlin Meri Haus'', privremeni dom za žrtve porodičnog nasilja. Ona je 2014. godine za Politiko rekla da je njena baka bila žrtva porodičnog nasilja što je podstaklo njenu porodicu da se bavi tim problemom.

Hokulova se pridružila grupi političara koji su prošle nedelje osudili Endrjua Kuoma i rekla da je njegova ostavka "ispravna stvar", nazivajući njegovo ponašanje "odbojnim i nezakonitim".

0620084588, Endrju Kuomo
foto: lev radin / Alamy / Alamy / Profimedia

Podsetimo, nezavisna istraga kancelarije državnog tužioca u Njujorku otkrila je da je Kuomo seksualno uznemiravao 11 žena, uključujući državne službenice.

Žene su tvrdile da je davao seksualne komentare, neprikladno ih dodirivao i ljubio ih bez pristanka.

Kuomo je odbacio ovakve optužbe, ali je rekao da se duboko izvinjava svim ženama koje je možda neki njegov način ponašanja uvredio.

Nije poznato da li će Hokulova tražiti pun mandat na izborima 2022. godine.

-Kao neko ko je bio na svim nivoima vlasti i treba da nasledi funkciju guvernera, spremna sam da vodim državu kao 57. guverner Njujorka, rekla je ona u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track