Najnovije vesti

ODLAZAK KANCELARKE: Otkriveno koliku će penziju primati Angela Merkel kada se povuče iz političkog života
Foto: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL

lepa cifra

ODLAZAK KANCELARKE: Otkriveno koliku će penziju primati Angela Merkel kada se povuče iz političkog života

Planeta

Nemačka kancelarka Angela Merkel primaće penziju od oko 15.000 evra, pokazuje proračun nemačkog udruženja poreskih obveznika.

Merkel (67) povlači se iz političkog života nakon parlamentarnih izbora u septembru.

Penzija je izračunata na osnovu plata koje je primala kao poslanica u saveznom parlamentu, savezna ministarka i kancelarka.

Kao svi bivši kancelari i predsednici države, Merkel će imati pravo na zvaničnu kancelariju.

Država će joj takođe plaćati sekretara kabineta, dvoje asistenata, daktilografa i vozača.

Angela Merkel je neprestano kancelarka Nemačke od 2005. godine, a 2018. se povukla s čelnog mesta Hrišćansko demokratske unije (CDU) i objavila da se neće nadmetati za peti kancelarski mandat.

U julu je izjavila da nakon odlaska sa dužnosti planira da se dobro odmori i razmisli šta je to što je zapravo zanima. Za to nije imala vremena tokom 16 godina na dužnosti kancelarke, rekla je.

"I onda ću možda pokušati nešto da čitam, pa će mi se oči sklapati jer sam umorna, pa ću malo odspavati i zatim ću videti“, rekla je.

Dodala je da joj neće nedostajati vreme u kojem je stalno donosila odluke, iako će ta navika verovatno značiti da će joj se uglavnom neprestano vrteti misli šta sve mora da učini.

"A onda ću se vrlo brzo setiti da to sada radi neko drugi. I mislim da će mi biti jako drago zbog toga“, zaključila je Merkel.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja