FORMIRA SE TALIBANSKA ESKADRILA? Ekstremisti zaplenili jurišne helikoptere SAD! Crni jastreb prvi put u rukama neprijatelja! VIDEO
Foto: EPA/ JALIL REZAYEE, EPA

ludilo

FORMIRA SE TALIBANSKA ESKADRILA? Ekstremisti zaplenili jurišne helikoptere SAD! Crni jastreb prvi put u rukama neprijatelja! VIDEO

Planeta -

Jurišni helikopter koji je Indija 2019. godine poklonila avganistanskim vazdušnim snagama, u okviru napora za izgradnju kapaciteta, pao je u ruke talibana, a video snimci i fotografije su izašli iz vazdušne baze Kunduz koji je ranije ove nedelje pala u ruke neprijateljskih snaga.

Ruski Mi-24 su izgleda napustile avganistanske snage i više nije u operativnom stanju. Čini se da su helikopteru oduzeti svi kritični delovi, poput motora i lopatica rotora, a izvori ukazuju na to da je kanibalizovan za rezervne delove kako bi preostali ostali operativni, prenosi Ekonomik tajms.

Ovo je samo jedan u nizu letećih trofeja koje su talibani tokom svoje nikad brže ofanzive stekli. Prema podacima sa društvenih mreža pobunjenici su do sada stekli 2 američlka Crna jastreba, 2 jurišnja helikoptera MD-530F, 4 transportna ruska helikoptera Mi-17, 4 drona Skenigl i dva Mi-35.

Kako smo već pisali SAD su iz Avganistana povukli helikoptere, nego i lovce F-18, dronove, transportne avione C-130J, ukupno oko 130 raznih letelica, a protiv talibana će se boriti Avganistansko vazduhoplovstvo u koje su SAD od 2010. godine investirali 8,5 mlijardi evra da bi se mogli uspešno boriti protiv talibana.

Iako su talibani u posedu ovih letelica, pitanje je da li imaju pilote koje će upavljati njima, a ako je to slučaj da li će učestvovati u napadu na Kabul.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja