TALIBANI ZAUZIMAJU GRAD ZA GRADOM U AVGANISTANU: Pokrenuli višestruki napad na Mazar-i-Šarif, preuzeli radio stanicu u Kandaharu
Foto: EPA-EFE/STRINGER

NAPADAJU IZ SVIH PRAVACA

TALIBANI ZAUZIMAJU GRAD ZA GRADOM U AVGANISTANU: Pokrenuli višestruki napad na Mazar-i-Šarif, preuzeli radio stanicu u Kandaharu

Planeta -

Talibani su zauzeli radio stanicu u Kandaharu posle zauzimanja većeg dela južnog Avganistana u blic ofanzivi zbog koje se strahuje da će potpuno preuzeti zemlju manje od tri nedelje pre nego što SAD povuku svoje poslednje vojnike.

Talibani su zauzeli veliki deo severnog, zapadnog i južnog Avganistana poslednjih nedelja, dok vlada koju podržava zapad kontroliše mali broj provincija u centru i na istoku zemlje, kao i glavni grad Kabul i severni grad Mazar-i-Šarif.

Povlačenje stranih i avganistanskih trupa, koje su proteklih godina dobile američku pomoć u vrednosti od stotine milijardi dolara, izaziva strahovanja da bi talibani mogli da se vrate na vlast ili da bi zemlja mogla da zapadne u građanski rat.

Prvi američki marinci od dodatnog kontingenta od 3.000 stigli su juče da pomognu delimičnu evakuaciju američke ambasade. Ostatak od 3.000, čije slanje je odlučeno da bi se osigurala evakuacija Amerikanaca, kao i Avganistanaca koji su radili za američku vojsku, treba da stigne do nedelje. Njihov dolazak postavlja pitanje da li će SAD uspeti da ispune plan za potpuno povlačenje iz Avganistana do 31. avgusta.

Talibani su objavili video u kome jedan pobunjenik objavljuje preuzimanje glavne radio stanice u gradu, koja je preimenovana u Glas šerijata, ili islamskog zakona. Rekao je da su zaposleni prisutni i da će emitovati vesti, političke analize i čitaće delove iz Kurana. Izgleda da ta stanica više neće emitovati muziku.

On je čestitao narodu Kandahara na pobedi talibana.

Talibani su imali mobilne radio stanice tokom godina ali nisu imali radio u nekom većem gradu od kada su vladali zemljom od 1996-2001. Tada su takođe imali radio stanicu nazvanu Glas šerijata iz Kandahara, gde je ta militantna grupa nastala. Muzika je bila zabranjena.

SAD su zauzele zemlju ubrzo posle napada 11. septembra, koji je planirala i izvela Al Kaida koju su štitili talibani. Posle brzog svrgavanja talibana SAD su prešle u izgradnju nacije nadajući se da će se stvoriti moderna avganistanska država posle više decenija rata i nereda.

Napadi na Mazar-i-Šarif

Talibani su jutros pokrenuli višestruki napad na Mazar-e Šarif, veliki grad na severu Avganistana i jedan od retkih do sada slobodnih većih gradova u Avganistanu.

Munir Ahmad Farhad, portparol guvernera u severnoj provinciji Balk, rekao je da su talibani napali grad iz nekoliko smerova. Za sada nema informacija o žrtvama, piše AP.

Zapadne diplomate beže

London je najavio da će poslati 600 vojnika koji će britanskim državljanima pomoći u evakuaciji.

Premijer Boris Džonson je nakon sastanka kriznog štaba rekao da će njegova zemlja da "čini pritisak" diplomatskim i političkim putem, ali je, kako sada stvari stoje, odbio mogućnost "vojnog rešenja".

Trodnevna međunarodna konferencija održana u Dohi u Kataru završila se u četvrtak bez većeg pomaka. U zajedničkoj izjavi SAD, Pakistan, Evropska unija i Kina ističu da neće priznati nijednu vladu u Avganistanu koja bi bila "silom nametnuta".

Avganistanski predsednik Ašraf Gani do sada je odbijao pozive na formiranje privremene, neizabrane vlade u kojoj bi učestvovali talibani.

Kurir.rs/Beta/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track