U FOKUSU JE SPREČAVANJE NASILJA: Predsednik Avganistana najzad se obratio naciji dok se talibani sve više približavaju Kabulu
Foto: Printscreen Twitter/@airnewsalerts

ašraf gani

U FOKUSU JE SPREČAVANJE NASILJA: Predsednik Avganistana najzad se obratio naciji dok se talibani sve više približavaju Kabulu

Planeta -

Avganistanski predsednik Ašraf Gani izjavio je danas da se konsultuje sa lokalnim liderima i međunarodnim partnerima o situaciji u zemlji, s obzirom da talibani brzo napreduju i zauzimaju sve veći deo zemlje.

Hiljade civila pobeglo je u relativnu sigurnost Kabula, glavnog grada Avganistana, dok su talibani preuzimali kontrolu u jednom po jednom gradu širom ostatka države. Talibani se sada, pak, sve više približavaju prestonici, a pojavili su se i izveštaji o američkim vazdušnim napadima na položaje talibana koji su praktično na vratima Kabula.

Najnovija procena američkih obaveštajaca predviđa da će talibani zauzeti Kabul u narednih 30 dana, ali poslednji snimci pokazuju da militanti napreduju ekstremno brzo.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani nakon neobjašnjive javne odsutnosti danas se konačno obratio naciji, a iako su neki očekivali da bi mogao da podnese ostavku, to se nije dogodilo.

"Kao vašem predsedniku, u fokusu mi je sprečavanje daljnje nestabilnosti, nasilja i raseljavanja mog naroda. U trenutnoj situaciji, naš glavni prioritet je remobilizacija naših sigurnosnih i odbrambenih snaga i s tim u vezi preduzimamo ozbiljne korake", rekao je.

Predsednik Gani dodao je da "neće dopustiti da rat nametnut ljudima uzrokuje smrt nevinih ljudi, nestanak postignuća u poslednjih 20 godina, uništavanje javnih objekata i nastavak nestabilnosti" i pohvalio je "hrabre sigurnosne snage koje pokušavaju da odbrane gradove od talibana".

Rekao je i kako je započeo "konsultacije" unutar vlade, s političkim čelnicima i međunarodnim partnerima, kako bi se pronašlo "političko rešenje u kojem će se očuvati mir i stabilnost".

Međutim, talibani i dalje nezaustavljivo napreduju u Avganistanu, odakle mnoge zemlje, među kojima i Sjedinjene Države i Velika Britanija, evakuišu svoje državljane i diplomate.

Zauzeli su ključni grad udaljen 70 km od Kabula

Nastavljajući brzo napredovanje, pobunjenici su zauzeli Pul-e-Alam, oko 70 km od Kabula i glavni grad pokrajine Logar, rekao je član lokalnog pokrajinskog veća. Talibani nisu naišli na veliki otpor, rekao je anonimno za Rojters.

Zauzeće grada, ključnog za potencijalni napad na Kabul, dolazi dan nakon što su pobunjenici zauzeli drugi i treći najveći grad u zemlji.

Pentagon je saopštio da će dva bataljona marinaca i jedan pešadijski bataljon stići u Kabul do nedelje uveče. Ukupno će u Kabulu biti raspoređeno 3.000 američkih vojnika.

"Stigli su i nastaviće da pristižu do sutra", rekao je anonimno američki zvaničnik za Rojters.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track