VRATIO SE NA VELIKA VRATA: Bio je ministar odbrane talibana, robijao u Gvatanamu, bio prevaspitan, pa opet osvanuo u Kabulu
Foto: Printscreen/Twitter, Printscreen/Who is who in Afghanistan

stigao i on

VRATIO SE NA VELIKA VRATA: Bio je ministar odbrane talibana, robijao u Gvatanamu, bio prevaspitan, pa opet osvanuo u Kabulu

Planeta -

Pad vlade u Kabulu u nedelju sa velikim ushićenjem dočekao je i Mula Mohamad Fazl, bivši ministar odbrane Avganistana za vreme prve vlasti talibana, načelnik generalštaba talibanske vojske, zatvorenik Gvantanama, prevaspitani robijaš, glavni pregovarač islamista, koji se ponovo vratio u ovu državu posle propasti i debakla u nedelju.

Kako to biva po starom dobrom običaju da mesto susreta ne treba menjati, tako je i Mula Fazl stigao u Kandahar, staro mesto odakle valja početi, jer mnogi misle da su tamo talibani stvoreni, iako su stvoreni ngde druge, a zapravo na prvi pohod krenuli su iz kandahara iz sentimentalnih razloga. Zbog čega rećeno je odavno.

Elelm, po sistemu ko je ko u Avganistanu Mula Fazl je po poreklu Paštun. Rođen je u Avganistanu e sad 1967 ili 1968, to niko sa sigurnošću ne zna u karkanu u provinciji Uruzgan. Predpostavlja se da je još kao tinejdžer se uključio u rani džihad protiv sovjetske armije. Svoju ratnu karijeru završio je 29 decembra 2001 i skončao u Gvantanamu u kome je proveo dvet godina i 11 meseci.

Avganistanske vlasti sumnjičile su ga za stravične ratne zločine nad šiitskim muslimanima u periodu od 1996 do 2001. godine. Vikiliks je pisao da je Fazl pozivajući se na vojne informacije bio taj koji je pre hapšenja pokretao zatvorske pobune u novmebru 2001 kada je bio ubijen i operativac CIA Džon Majkl Span, prvi Amerikanac koji je poginuo u Avganistanskom ratu. Međutim dokaza nema da je Zal direktno učestovovao u ubistvu operativca CIA.

U deklasifikovanim dokumentima Stejt departmenta navodi se da je Fazl bio ključna figura u zauzimanju Kabula 1996. od strane talibana.

Godine 1999. bio je jedan od viših komandira na terenu u ofanzivi koji je vodio snage duž Starog puta do Mirbače Kot (dok je Mula Dadullah - ubijen tokom borbi 2007. - komandovao snagama na Novom putu koji povezuje Kabul sa Bagramom

Ali pripisuje mu se egzekucija osam iranskih diplomata u severnom avganistanskom gradu Mazar i Šarif. Fazl je takođe u prvom usponu talibana imao još jednu funkciju bio je i oficir za vezu sa Al Kaidom i njene regionalne podružnice. E sad ovo je zanimljivo i koje: Islamski pokret Uzbekistan (IMU) i čečenskih pobunjenika. On je takođe bio zadužen za strateški region Kunduz koji graniči sa „mekim podzemljem“ Centralne Azije, gde se nalazio sa šefom IMU Džumom Namanganijem u vreme američke intervencije u oktobru 2001.

Najviše talibansko rukovodstvo odlučilo je da Mohammad Fazil bude imenovan za novog glavnog pregovarača. Razlozi koji su doveli do smene mule Abbasa Stanikzaija su nepoznati. Za razliku od drugih talibanskih komandanata, on nikada nije preuzeo civilnu funkciju. Postoje dokazi koje je dokumentovao Avganistanski projekat pravde (AJP) da je imao komandnu odgovornost za dva teška kršenja zakona o oružanom sukobu.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track