ŽELE DA ODU IZ ZEMLJE: Više od 2.200 diplomata i civila evakuisano iz Avganistana
Foto: Printscreen/Twitter

VOJNI LETOVI

ŽELE DA ODU IZ ZEMLJE: Više od 2.200 diplomata i civila evakuisano iz Avganistana

Planeta -

Više od 2.200 diplomata i drugih civila do sada je evakuisano iz Avganistana vojnim letovima, rekao je u danas jedan zapadni bezbednosni zvaničnik.

Rano jutros 131 osoba sletela je u Frankfurt. Oni su bili evakuisani iz Kabula u uzbekistansku prestonicu Taškent, gde su se potom ukrcali na let za Frankfurt koji je iznajmila nemačka vlada.

Nemački avioprevoznik Lufthanza rekao je da će u narednih nekoliko dana obaviti još takvih letova, navodi se u izveštaju DW, prenosi BBC.

Odvojeno, holandski transportni avion C-17 krenuo je iz Kabula sa 40 ljudi, saopštilo je Ministarstvo odbrane zemlje. Međutim, rečeno je da nema Holanđana ili Avganistanaca. Holandski državljanin u Avganistanu opisao je kako je njegova porodica pokušala da dođe do aerodroma, ali su im američki čuvari na jednoj od kapija zabranili ulaz.

Taj čovek je sa suprugom i dvoje dece bio u poseti porodici kada su talibani zauzeli Kabul.

-Amerikanci su čuvali kapiju. Pokazao sam im svoj pasoš i rekao da sam Holanđanin. Bilo je mnogo buke, nisam mogao dobro da čujem sve što Amerikanac govori. Nakon što sam tri puta rekao da sam Holanđanin, rekao je da moram da se povučem ili će pucati. Odlučio sam da odem. Nisam želeo da rizikujem da me ustrele, ispričao je on za holandsku televiziju NOS.

Premijer Skot Morison rekao je da je Australija evakuisala 26 ljudi na svom prvom vojnom letu iz Avganistana, avionom koji može da preveze 128 ljudi.

Među njima je bilo državljana Australije, Avganistanaca sa odobrenim vizama i jedan strani zvaničnik. Predstoji još letova, ali HRW je nazvao napore Australije "razočaravajućim" nakon napora drugih zapadnih zemalja da evakuišu Avganistance.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track