Borelj: Zapadne obaveštajne službe nisu verovale u brz krah režima u Kabulu! U to nisu verovali ni talibani
Foto: Jean-François Badias / Pool via AP, Zabi Karimi AP

Katastrofa za eu politiku

Borelj: Zapadne obaveštajne službe nisu verovale u brz krah režima u Kabulu! U to nisu verovali ni talibani

Planeta -

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je danas da je ono što se dogadja u Avganistanu katastrofa za avganistanski narod, za evropske vrednosti, poverenje u Zapad i za razvoj međunarodnih odnosa.

Tokom izlaganja pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta Borel je obelodanio da zapadne obaveštajne službe nisu verovale da je toliko brz krah režima u Kabulu moguć, navodeći da "u to nisu verovali ni talibani".

Zapad je u Avganistanu 20 godina vodio bitku protiv islamskog terorizma Al-kaide i talibana, ali je takodje uložio napore da u toj zemlji bude izgrađena moderna država, rekao je Borel.

On je kazao da je američki predsednik Džozef Bajden rekao da Amerikanci i zapadni saveznici nisu išli da "izgradjuju društveni poredak", već da u Avganistanu slome terorizam.

"Pa, dobro, da li je to uverljivo", upitao je Borel ističući da Zapad u toj zemlji jeste pokušao da izgradi društvo u kojem će se poštovati zakon, ljudska prava i slobode, posebno žena i manjina.

Dodao je da je činjenica da Zapad jeste postigao uspeh u suzbijanju svetskog terorizma, ali da u drugom delu misije nije.

Borel je naveo da je slom avganistaske prozapadne vlasti, uprkos ogromnoj višegodišnjoj pomoći, bio zaprepašćujuć i dodao da su Amerikanci u Avganistanu dnevno trošili 300 miliona dolara tokom proteklih 20 godina.

Sada se, o čemu se konsultuju EU i SAD, vode pregovori o stvaranju avganistanske vlade nacionalnog jedinstva, ali talibani jasno smeraju da uvedu islamski kalifat, rekao je Borel.

On je ponovio procene EU da će veliki broj avganistanskih izbeglica krenuti ka Evropi, i rekao da Unija mora učiniti sve da pruži humanitarnu pomoć onima koji ostaju u Avganistanu.

EU mora stupiti u pregovore s onima koji drže vlast u Kabulu, naveo je Borel i podvukao da to ne znači da će talibanski režim biti medjunarodno priznat, već da su kontakti s talibanima nužni radi pružanja humanitarne pomoći i sprečavanja širenja islamskog terorizma i krijumčarenja droge iz Avganistana.

Šef evropske diplomatije je ukazao na činjenicu da će sada veći upliv od Zapada na području Avganistana i srednje Azije imati Kina, Rusija, Iran, Pakistan i Indija, uz ocenu da tamo nastaje najsloženija, opasna geopolitička situacija, koja može da se poredi jedino sa ruskim pripajanjem Krima.

Evropska unija će po tom pitanju tesno sarađivati sa Vašingtonom, dodao je Borel.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track