ČOVEK KOJI JE POSLAO BRITANCE U AVGANISTAN BRUTALAN O BAJDENU! Bler: Povlačenje je bila imbecilna odluka!
Foto: paparazzza / Shutterstock.com, John M Poltrack / Shutterstock.com

direktno

ČOVEK KOJI JE POSLAO BRITANCE U AVGANISTAN BRUTALAN O BAJDENU! Bler: Povlačenje je bila imbecilna odluka!

Planeta -

Toni Bler je osudio je "imbecilnu" odluku američkog predsednika Džoa Bajdena da povuče američke trupe iz Avganistana pod kontrolom talibana, nazvavši tu borbu "tragičnom, opasnom i nepotrebnom" i tvrdeći da je taj potez "navijala svaka džihadistička grupa širom sveta".

Bler, koji je bio u Dauning Stritu kada je London poslao britanske trupe u bliskoistočnu zemlju prije 20 godina nakon napada 11. septembra 2001. godine, rekao je da Britanija ima 'moralnu obavezu' da ostane do 'svih onih kojima je potrebno biti evakuisani ', prenosi Daily Mail.

U članaku o pretnji "radikalnog islama", bivši britanski premijer rekao je da izlaz nije u interesu Zapada ili Avganistana, jer je žalio zbog verovatnog preokreta dobiti ostvarene tokom okupacije, pri čemu su se talibani ponovo potvrdili u većini zemlja poslednjih dana

Bler je uputio oštro upozorenje Borisu Džonsonu da je način na koji se SAD ponašaju prema izlazu ukazao da bi Velika Britanija mogla biti istisnuta iz najviše podele međunarodnih sila, a izveštaji o tome da je Britanija u velikoj meri zataškana kada će američke oružane snage otići.

Odnosi između Britanije i SAD-a su zategnuti, a ministar odbrane Ben Volas upozorio je da "nijedna nacija neće moći sve izvući" iz Avganistana, budući da je datum 31. avgusta koji je odredio Bajden dodatno otežao misiju.

Upućeni iz kabineta sugerisali su da je predsednik nesmotren zbog tako brzog povlačenja, dok je premijer navodno privatno govorio o Bajdenu kao "pospanom Džou", nadimku koji je skovao Donald Tramp. Džonson je takođe navodno primetio da bi Britaniji "bilo bolje sa Trampom" - navodi koje je Dauning Strit nazvao "kategorički neistinitim".

Bler je takođe tvrdio da će „Rusija, Kina i Iran videti i iskoristiti prednosti. Svako ko je preuzeo obaveze od zapadnih lidera razumljivo će ih smatrati nestabilnom valutom “. I premijer i ministar inostranih poslova Dominik Rab sugerisali su da će se Britanija sada morati obratiti Pekingu i Moskvi kako bi pomogle u ostvarivanju "umerenog uticaja" na talibane nakon povlačenja.

"Za Britaniju, van Evrope i koja je pretrpela kraj misije u Avganistanu od strane našeg najvećeg saveznika uz malo ili bez konsultacija, moramo ozbiljno razmisliti", rekao je Bler. "To još ne vidimo, ali postoji rizik od ispadanja u drugu ligu globalnih sila."

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track