JAPAN SE PRIKLJUČIO OPERACIJI MASOVNE EVAKUACIJE IZ KABULA Šalju tri transportna aviona C-2 za izvlačenje VIDEO
Foto: Screenshot Twitter/Alex Luck

Sve više nacija se uključuje

JAPAN SE PRIKLJUČIO OPERACIJI MASOVNE EVAKUACIJE IZ KABULA Šalju tri transportna aviona C-2 za izvlačenje VIDEO

Planeta -

Japanske samodbrambene vazdušne snage poslale su svoj transportni avion C-2 u misiju evakuacije sa Međunarodnog aerodroma Hamid karzai u Kabulu.

Odluku o angažovanju transportnog aviona donela je vlada Japana koja je naredila vazduhoplovnim odbrambenim snagama da angažuju avion za evakuaciju japanskih državljana i angažovanog avganistanskog osoblja iz ambasade Japana u Kabulu.

Angažovani transportni avion C-2 lociran je u vazduoplovnoj bazi Iruma koja se nalazi u Saitama Perfekturi.

Avion je u misiju poleteo danas, a kako je saopšteno to je prvi od ukupno tri letelice koje će biti angažovane u operaciji masovne evakuacije sa aerodroma Kabul.

Japanska vlada planirala je za danas start operacije evakuacije ljudi koji žele da napuste Avganistan.

Inače ovo je Japanskim samodobrambenim snagama peta operacija evkauacije iz države gde je bezbednosna situacija nestabilna. inače prevoz Avganistanaca koji su radili kao osoblje u Ambasadi Japana u Kabulu biće prva operacija evakuacija stranih državljana vojnim avionima.

Transportni avion Kavasaki C-2 nastao je posle odluke Japana da zameni transportnu verziju C-1, koja je bila u operativnoj upotrebi više od 40 godina. Pošto im je C-130 Herkules bio premalen za međunarodne misije, a američki C-17 pretežak, jer broj amerodroma na koje je taj džinovski transporti avion mogao da sleće u Japanu bio mali, doneta je odluka o razvoju svog novog transportnog aviona. Konstruisan je avion maksimalne mase u poletanju do 140 tona. Avion može da preveze 110 putnika na fiksnim sedištima, kao i veće terete poput vojnih helikoptera. Avion je dužine 43,9 metara, visine 14,2 metra, a raspon krila je 44,4 metra. Avion dostiže maksimalnu brzinu od 0,82 maha

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track