ĐINPING PONOVO CILJA BOGATAŠE: U jednoj provinciji Kina novom petogodišnjom strategijom planira da podigne plate za 45 odsto VIDEO
Foto: Profimedia

preraspodela

ĐINPING PONOVO CILJA BOGATAŠE: U jednoj provinciji Kina novom petogodišnjom strategijom planira da podigne plate za 45 odsto VIDEO

Planeta -

Predsednik Kine Si Đinping upozorio je u utorak najbogatije građane, nudeći im nacrt „zajedničkog prosperiteta“ koji uključuje regulisanje prihoda i preraspodelu, o čemu izveštavaju državni mediji.

Od kada je Si preuzeo dužnost 2012. godine, vladajuća stranka je postavila kao prioritet okončanje siromaštva i izgradnju umereno prosperitetnog društva, ciljeve koje ta stranka smatra ključnim za unapređenje blagostanja i jačanje svoje uprave. Nejednakost u prihodima u zemlji je velika - 20 najbogatijih zarađuje više od 10 puta od najsiromašnijih 20 odsto - i to se nije promenilo od 2015.

Peking je preduzeo ogromne napore za smanjenje siromaštva, posebno u ruralnim područjima. U novije vreme, njegov cilj je bio gornji deo spektra, uz suzbijanje tehnološke industrije, koja je iznedrila nekoliko milijardera, i kritiku zbog ekscesa kulture slavnih, prenosi Forbs.

Na sastanku Centralnog komiteta Komunističke partije za finansijska i ekonomska pitanja, vlada je detaljno objavila nove strategije koje imaju za cilj više slojeve. Zvaničnici su obećali da će „ojačati regulaciju i prilagođavanje visokih prihoda, zaštititi legalne prihode, razumno prilagoditi poreze na prekomerne prihode i ohrabriti grupe sa visokim prihodima i preduzeća da vrate više društvu“, navodi se u sažetku sastanka koji su objavila državna agencija Sinhua.

U isto vreme, zvaničnici su se takođe obavezali da će proširiti veličinu grupe sa srednjim prihodom, povećati zaradu za grupu sa niskim prihodima i zabraniti nedozvoljeni prihod radi promovisanja društvene pravičnosti i pravde. Takođe su potvrđene poznate reči Deng Sjaopinga, da se „nekima dozvoli da se prvo obogate“, dodajući da će se stvoriti okruženje u kojem će više ljudi imati priliku da postanu bogati.

Zvaničnici su se obavezali da će ljudima obezbediti uslove za poboljšanje obrazovanja i napredovanje na lestvici prihoda. Oni su takođe pozvali na promovisanje jednakog pristupa javnim uslugama poboljšanjem ponude stanova, nege starijih osoba i zdravstvenog sistema.

Na sastanku je takođe istaknuta potreba za obuzdavanjem finansijskih rizika. Treba uložiti napore da se postigne ravnoteža između osiguravanja stabilnog ekonomskog rasta i sprečavanja finansijskih rizika, navodi Sinhua.

Vlada je identifikovala istočnu provinciju Džeđang, u kojoj je sedište Alibaba Grupe i koja je poznata po snažnom privatnom sektoru, kao pilot zonu za nove inicijative.

Prošlog meseca, Džeđang je objavio detaljne planove za povećanje raspoloživog prihoda po glavi stanovnika na 75.000 juana (11.563 dolara) do 2025. godine, što bi bilo povećanje od 45 odsto u roku od pet godina. Takođe želi da plate čine više od polovine njenog bruto domaćeg proizvoda i da podigne stopu urbanizacije na 75 odsto.

Da bi postigli te ciljeve, pokrajinska vlada će ohrabriti radnike da kolektivno pregovaraju o platama; kompanije koje kotiraju na berzi za prikupljanje novčanih dividendi akcionarima i poljoprivrednici da sprovode strategije preduzetništva. Takođe će promovisati razvoj finansijskih proizvoda u korist stanovnika.

U planu je takođe navedeno da će vlada bolje štititi prava onih koji su u novim oblicima zapošljavanja, uključujući dostavljače i vozače koji rade za prevozničke kompanije , i primeniti poreske olakšice za donacije filantropa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track