DELTA ERLAJNS: Nevakcinisani radnici plaćaće mesečno 200 dolara dodatno zdravstveno osiguranje i bolovanje onima koje zaraze
Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Borba protiv pandemije

DELTA ERLAJNS: Nevakcinisani radnici plaćaće mesečno 200 dolara dodatno zdravstveno osiguranje i bolovanje onima koje zaraze

Planeta -

Treći najveći američki avio prevoznik "Delta" za sve zaposlene u komapniji koji se nisu vakcinisali ili su to odbili uveo je dodatno zdravstveno osiguranje koje će morati da plate mesečno 200 dolara (oko 169) evra. Takođe, će i bolovanje morati da plaćaju svim onima koji su zaraženi, a koji su su primili dve doze vakcine.

Direkotr kompanije Ed Basitan, je rekao da su doneli ove propise jer smatraju da će takve mere zaustaviti "agresivno širenje koronavirusa" u trenutku kada u SAD ponovo raste broj zaraženih. U pitanju je najnoviji eksperiment, sa kojim ova kompanija želi zaposlene da ubedi da se vakcinišu.

U dopisi zaposlenima Basitan je zapisao da će ovo novo pravilo početi da važi od 1. novembra i to za ono osoblje koje je uključeno u plan zdravstvenog osiguranja. Novo pravilo će tako važiti za 75.000 radnika ove kompanije. On je takođe dodao da je lečenje zaraženog koronavirusom u proseku koštalo 50.000 dolara (oko 42.500 evra). što je prema nejgovim rečima postalo neizdrživo.

Cilj plaćanja dodatnog zdravstvenog osiguranja kako se navodi potrebno je za smanjenje finansijskog rizika preduzeća, koje kako je Bastian rekao stvara odluka pojedinca da se ne vakciniše.

"Od kad je došla delta verzija koronavirusa u bolnici su završili smo zaposleni koji nisu vakcinisani bili sa obe doze", dodao je on.

Za one koji nisu vakcinisani predviđeni je i da će se od 30. septembra morati takođe nedeljno da se testiraju i u svim zatvorenim prostorima da nose masku. Inače trenutno svo osoble avio kompanija u SAD mora nositi maske u avionu, ali to ne važi za kancelarije ove kompanije.

Inače avio prevoznici u SAD su u tri meseca do 30. juna poslovali sa 5,3 milijarde dobitka što je va više od 50 posto manje ko u istom periodu 2019.

Putem "Delte" krenula su i druga američka preduzeća koja na različite načine pokušavaju podstaknuti zaposlene na vakcinaciju. Neka preduzeća poput Junajter Erlajns, Goldman Saks, Majkrosoft i Gugl su zaposlenima rekli da ako žele da dođu na posao moraće da se vakcinišu sa obe doze. Investicioni gigant Vangard je vkcinisanim ponudio bonus od 1.000 dolara. Jedino Amazon i Epl u pogledu vakcinacije za sad nemaju posebnu politiku.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track