NEKO U NEMAČKOJ PROVOCIRA RUSE: Pojavili se predizborni plakati iz 1949. na kojima je anektiran deo teritorije bivšeg SSSR VIDEO
Foto: Profimedia

opasno

NEKO U NEMAČKOJ PROVOCIRA RUSE: Pojavili se predizborni plakati iz 1949. na kojima je anektiran deo teritorije bivšeg SSSR VIDEO

Planeta -

Pre nekoliko dana u nemačkoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija bile su postavljene kopije predizbornih plakata iz 1949. godine sa kartom Nemačke u predratnim granicama, kada je ta država obuhvatala sadašnju teritoriju Ruske Federacije-baltičku enklavu Kalinjingradska oblast, sa istoimenim administrativnim centrom.

Ruski državni vrh danas je reagovao na ovaj događaj, prenosi RIA Novosti.

Kremlj je negativno reagovao na pojavu na ulicama nemačkog grada propagandnih plakata sa Kalinjingradskom regijom u sastavu SR Nemačke. Međutim, kako je naglasio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, ova akcija nema nikakve veze sa stavom nemačkih vlasti.

"Videli smo izveštaje medija. Naša reakcija je negativna. Ovo nema nikakve veze sa zvaničnim stavom Berlina. Naravno, Berlin zvanično ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet Ruske Federacije “, rekao je portparol Kremlja.

Ovo su istorijski plakati (pre 72 godine), kada su u Zapadnoj Nemačkoj 1949. održani prvi posleratni savezni izbori. Plakati promovišu Hrišćansko-demokratsku uniju, osnovanu u junu 1945. Međutim, mapa prikazuje Nemačku unutar njenih granica pre Drugog svetskog rata koje su pokrenuli nacisti. Konkretno, plakati jasno prikazuju istočni deo Trećeg rajha sa gradovima Konigsberg i Elbing (sada ruski Kalinjingrad i poljski Elblag). Na plakatu stoji i:

"Cela Nemačka mora postati nepodijeljena domovina kroz CDU", izveštava Eadejli, koji je prvi ukazao na pojavu ovih plakata.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova takođe je prokomentarisala provokaciju:

"Naš principijelan stav o nepovredivosti teritorijalnog integriteta Ruske Federacije je dobro poznat. Polazimo od činjenice da ni zvanične vlasti Savezne Republike Nemačke, ni stranka Hrišćansko -demokratske unije ovo takođe ne dovode u pitanje i nemaju nikakve veze sa ovom akcijom".

Tužilaštvo u Rostoku je za RIA Novosti reklo da će proučiti situaciju, sada se materijali nalaze u gradskoj policiji Teterov, gde su se pojavili plakati. Njihovo poreklo ostaje nepoznato.

Podsećamo: sadašnja ruska Kalinjingradska oblast bila je deo teritorije bivše nemačke pokrajine Istočna Pruska. Ovde se dogodila velika ofanzivna operacija sovjetskih snaga, usled koje je Crvena armija oslobodila severni deo Poljske od snaga nacističke Nemačke. Posle Drugog svetskog rata, odlukom Potsdamske konferencije zemalja antihitlerovske koalicije, veći deo Istočne Pruske postao je deo Poljske, a trećina teritorije sa glavnim gradom Kenigsbergom postala je deo SSSR-a.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track