AVGANISTANSKA VOJSKA SE RASPALA, ALI JE KEŠ OSTAO: Kreće borba za 6 milijardi USD koliko nije utrošeno ua obuku trupa iz Kabula!
Foto: Profimedia

lova

AVGANISTANSKA VOJSKA SE RASPALA, ALI JE KEŠ OSTAO: Kreće borba za 6 milijardi USD koliko nije utrošeno ua obuku trupa iz Kabula!

Planeta -

Odlazak SAD iz Avganistana ostavlja Pentagon sa najmanje 6 milijardi dolara neutrošenih sredstava za sada već ugašene Avganistanske bezbednosne snage i potencijalnu borbu oko načina na koji će potrošiti novac.

Kontrolor Ministarstva odbrane konsultuje se sa zakonodavcima i Kancelarijom za upravljanje i budžet Bele kuće u vezi sa sredstvima, koja su uključivala 600 miliona dolara u prethodno odobrenim, ali nepotrošenim fiskalnim sredstvima za 2020. godinu, kao i 2,3 milijarde dolara u ovoj fiskalnoj godini u junu, plus 3,3 milijarde zahtevanih za fiskalnu 2022. godinu. Oni su bili namenjeni za ono što je nekada bila Avganistanska nacionalna armija, Nacionalna policija, Vazduhoplovstvo i Specijalne snage bezbednosti.

"Ministarstvo odbrane će raditi sa odborima za odbranu Kongresa na utvrđivanju najprikladnije upotrebe tih sredstava", rekao je portparol Pentagona Kristofer Šervud. Jedan od mogućih puteva bio bi podnošenje Kongresu zahteva za "reprogramiranje" u kojem bi se obrazložilo prebacivanje dolara i koji programi bi ih dobili.

Nije da je odlazak iz Avganistana besplatan: Pentagon je zatražio 5,6 milijardi dolara za predstojeću fiskalnu godinu za neodređenu potrošnju u "direktnom ratu" u Avganistanu. Ministarstvo odbrane procjenjuje da li će taj novac prenamijeniti za visoke troškove masovne evakuacije koja je trenutno u toku u Kabulu, prenosi War is Boring.

Sredstva će verovatno biti veoma tražena jer republikanci i neki demokrati u Kongresu traže veći budžet od 715 milijardi dolara koje je Bajdenova administracija tražila za Ministarstvo odbrane za fiskalnu 2022. To je 1,6% više od 704 milijarde dolara usvojenih za ovu godinu , ali bi to realno značilo smanjenje od oko 0,4% prilagođeno inflaciji.

Odbor za oružane snage Predstavničkog doma, u novom nacrtu svog ukupnog zakona o fiskalnoj politici za 2022., smanjio je sve osim 350 miliona dolara zahteva od 3,3 milijarde dolara, ostavljajući ostalo za plaćanje ugovora.

Avganistanske snage raspale su se pred talibanskim pobunjenicima koji sada vladaju zemljom, ostavljajući sporne prethodne planove za nastavak pomoći nakon odlaska američke vojske. U maju je jedan zvaničnik Pentagona rekao Odboru za oružane snage Predstavničkog doma da odeljenje očekuje nastavak isplate plata i podršku zalihama, opremi, operacijama i funkcijama avganistanskih vazdušnih snaga i krila specijalne misije Avganistana.

Opravdavajući potrebu za dodatnih 3,3 milijarde dolara zatraženih za fiskalnu godinu koja počinje 1. oktobra, kontrolor Pentagona je rekao da su, s obzirom na planirano povlačenje američkih snaga, dolari "čak važniji nego ranije za održavanje održivosti afganistanskih snaga i jačanje Avganistanska vlada ima snagu u pregovorima o okončanju rata pod uslovima koji čuvaju demokratski oblik vladavine.

"Iako SAD planiraju povlačenje do 11. septembra, u fiskalnom budžetu za 2022. godinu postoje preostali troškovi koji uključuju popravku i restauraciju opreme kako bi ih vratili u stanje pripravnosti," podršku u operacijama i operacije/zaštitu snaga ", prema Pentagonu budžetski dokument.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track