PRODAT REVOLVER KOJIM JE UBIJEN BILI KID: Pištolj koji je usmrtio poznatog odmetnika dostigao dvostruko veću cenu od očekivane
Foto: Bonhams/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

VREDAN ARTEFAKT

PRODAT REVOLVER KOJIM JE UBIJEN BILI KID: Pištolj koji je usmrtio poznatog odmetnika dostigao dvostruko veću cenu od očekivane

Planeta -

Pištolj kojim je ubijen odmetnik američkog Divljeg zapada Bilija Kida prodat je za više od šest miliona dolara na aukciji u petak u Los Anđelesu, što je dvostruko više od procene pre prodaje.

Aukcijska kuća Bonhams izvestila je da je koltov revolver kojim je šerif Pat Garet 1881. ubio Bilija Kida telefonom kupila osoba koja je htela da ostane anonimna.

U Bonhamsu, koji je pištolj opisao kao "najznačajnije blago rane istorije Divljeg zapada", kažu je da je cena od 6,03 miliona dolara svetski rekord za neko vatreno oružje. Očekivalo se da će postići cenu od dva do tri miliona dolara, prenosi Rojters.

Bili Kid bio je tražen čovek u Arizoni i Novom Meksiku, nakon što je ubio osam muškaraca. Nakon višemesečne potjere, Geret mu je ušao u trag kod ranča u Fort Samneru u Novom Meksiku i ubio ga 14. jula 1881. Bili Kid imao je 21 godinu.

Priča o odmetniku iz 19. veka beleži se u pop kulturi gotovo 100 godina, uključujući filmove poput Pat Garet i Bili Kid (Pat Garrett and Billy the Kid) i Mladi revolveraši (Young Guns).

Pištolj je došao iz kolekcije teksaškog para Džima i Tereze Erl, koji su oko 50 godina gomilali vatreno oružje i druge artefakte sa Divljeg zapada. Džim Erl umro je 2019.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track