POČINJE SUĐENJE PRINCEZI SILICIJUMSKE DOLINE Evo kako je šarmom došla do stotina miliona USD, među prevarenima i najbogatiji VIDEO
Foto: AP

elizabet holms

POČINJE SUĐENJE PRINCEZI SILICIJUMSKE DOLINE Evo kako je šarmom došla do stotina miliona USD, među prevarenima i najbogatiji VIDEO

Planeta -

Pre skoro deset godina Elizabeta Holms je bila zlatna devojka Silicijumske doline i nakratko je važila za najbogatiju ženu sveta.

Ove nedelje će ući u saveznu sudsku zgradu u San Hozeu sa potpuno drugačijom slikom: okrivljenom optuženom za prevaru.

Federalni tužioci u severnom okrugu Kalifornije optužili su Holmsovu i Ramesha "Sani" Balvanija, bivšeg predsednika Teranosa i jedno vreme njenog romantičnog partnera, za prevaru investitora i pacijenata. Svaki od njih se suočava sa dve tačke zavere radi vršenja žičane prevare i 10 tačaka za prevaru putem žice. Holmsova (37) i Balvani (56), kojima će se suditi odvojeno, izjasnili su se da nisu krivi, prenosi CNBC.

Odabir porotnika na suđenju počeće u utorak i očekuje se da će trajati najmanje dva dana, što u slučajevima nižeg profila obično traje manje od jednog dana. Uvodne reči zakazane su za 8. septembar, a suđenje će trajati 13 nedelja.

Ako bude osuđen, Holmsova bi mogao da se suoči sa 20 godina zatvora. Tužioci kažu da Holmsova nije samo prevarila investitore od stotine miliona dolara, već je i dovela u opasnost hiljade života.

Holmsova saga je počela kada je imala viziju da izvodi stotine laboratorijskih testova samo sa ubodom prsta krvi. Napustila je Stanford sa 19 godina da bi osnovala kompanijuTeranos. Ideja je bila da testovi krvi budu jeftiniji, pogodniji i pristupačniji potrošačima.

Njen upravni odbor uključivao je svetionike kao što su bivši državni sekretar Henri Kisindžer i pokojni Džordž Šulc i bivši ministar odbrane James Mattis.

Ali Holmesova vizija preokrenula se 2015. nakon što je reporter Volstrit Žurnala Džon Karijoru objavio niz osuđujućih izveštaja koji otkrivaju nedostatke i nepreciznosti Teranosove tehnologije.

Pacijentima su dati netačni rezultati testova koji se odnose na stanja poput HIV -a, raka i pobačaja.

„Komercijalizovala je medicinski proizvod za koji je znala da ne funkcioniše, njena mašina je uradila samo nekoliko testova koji ih uopšte nisu dobro obavili“, rekla je Karioru u intervjuu za CNBC prošle nedelje.

2018. Komisija za hartije od vrednosti je Holmsa i Balvanija optužila za „masovnu prevaru“. To je dovelo do toga da je Teranos raspušten i da se Holmes nagodio sa SEC -om. Pristala je da plati 500.000 dolara bez priznavanja ili poricanja optužbi. Balvani se namjerava boriti protiv optužbi SEC -a.

Holmsova je nekada imala neke od najmoćnijih i najbogatijih rizičnih kapitalista u Americi iza Teranosa.

Investitori poput medijskog mogula Ruperta Mardoka, bivše sekretarke za obrazovanje Betsi DeVos, porodice Valton Volmart, porodice Kuk, vlasnika Patriotsa Roberta Krafta i meksičkog investitora Karlosa Slima postali su toliko očarani njome da su milione dali Teranosu.

Očekuje se da će neki od tih investitora svedočiti na Holmesovom suđenju. Svi veliki investitori, koji su tokom decenije izdvojili 700 miliona dolara, nisu odgovorili na zahtev CNBC -a za komentar. Tužioci tvrde da su investitore potresli preterivanja i lažno predstavljanje tehnologije testiranja krvi.

Prema optužnici, tužioci kažu da je bilo šest elektronskih transfera od neimenovanih investitora za koje tvrde da su rezultat lažnih tvrdnji o tome šta su dobili zauzvrat.

Jedna od njenih odbrambenih strategija može biti krivica za takozvani moto "lažiraj to dok ne uspeš" Silicijumske doline. Ranije ove godine, sudija je presudila da se njen odbrambeni tim može osloniti na uznemirenost i preuveličavanje osnivača kako bi objasnili postupke Holmsove.

"To će biti poziv za buđenje rizičnim kapitalistima i mladim preduzetnicima u Silicijumskoj dolini“, rekao je Karirou. "Ako odete predaleko, preterujete, to postaje prevara sa hartijama od vrednosti."

Međutim, ako se utvrdi da nije kriva, neki kažu da bi to moglo podstaći mnoge da rizikuju.

Eklizivni novi sudski dokumenti otpečaćeni samo nekoliko dana pre izbora porote rasvetlili su način na koji bi advokati Holmsove mogli braniti mentalno zdravlje. U podnescima Holmsove tvrdi da je bila žrtva "decenijskog" zlostavljanja Balvanija, kojeg je upoznala kada je imala 18 godina.

Dokumenti otkrivaju da planira da tvrdi da ju je psihički, emocionalno i seksualno zlostavljao. Prema jednom podnesku, Holmsova je optužio Balvanija da je bacao oštre predmete na nju, kontrolirao šta jede, dok spava, kako se oblačila i nadzirao njene pozive i tekstualne poruke. Balvani je negirao tvrdnje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track